IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да прибегне до нови икономически стимули за над 700 млрд. долара

Вероятният план на правителството при забавяне на световния растеж ще акцентира върху фискалните мерки, разкрива Deutsche Bank

10:37 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай може да прибегне до нови икономически стимули за над 700 млрд. долара

Китай може да предприеме икономически стимули в размер до 728 млрд. долара, включително субсидии за потребителски стоки, съобщава Deutsche Bank, цитирана от Bloomberg.

От дискусиите на банката в Китай се е очертал вероятен план за реакция на правителството при забавяне на световния растеж, казва икономистът от Хонконг Ма Дзюн. 

Правителството обаче ще ограничи мащаба на евентуалните мерки заради последиците от предишния стимулиращ пакет, които се изразиха в балони при някои активи, инфлация и необслужвани заеми, посочва той.

Дори при тежка световна рецесия сумата едва ли ще надхвърли 1,46 млрд. долара, на колкото Deutsche Bank оценява монетарните и фискални стимули в периода ноември 2008 – декември 2010.

Китайското правителство се бори с повишената инфлация и заплахата от по-сериозно забавяне на икономиката заради дълговата криза в еврозоната (най-големият търговски партньор на страната) и слабата американска икономика.

Deutsche Bank прогнозира, че икономическият растеж в Китай може да се забави до 7,3% през първото тримесечие на следващата година спрямо 9,5% през второто на настоящата.

Предполагаемите икономически стимули ще бъдат предимно фискални, добавя Дзюн. Мерките в подкрепа на потреблението може да включват ваучъри за покупки, субсидии за потребителски стоки, временни отстъпки в сметките за ток и вода и данъчни облекчения за малкия бизнес.

Правителството може да насочи повече инвестиции към публичния жилищен сектор и към отдавна пренебрегваната инфраструктура в селското стопанство, предполага икономистът, като изтъква, че 45% от язовирите в Китай се нуждаят от укрепване.

Секторът на услугите може да бъде използван, за да поеме работници от експортните отрасли, посочва той,

Според У Сяолин, бивш подуправител на Китайската централна банка, обаче правителството не трябва да предприема монетарни и фискални стимули заради инфлационния натиск и натрупания дълг на централно и местно ниво.

Тя смята, че е много вероятно през следващата година китайската икономика да се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още