IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай с най-слаб ръст през август от началото на годината

В някои райони на страната жилищата са започнали да поевтиняват вследствие на държавните мерки за "охлаждане" на пазара

18:16 | 08.09.11 г.
Цените на жилищата в Китай с най-слаб ръст през август от началото на годината

Цените на жилищата в Китай през август отбелязаха най-слабия си ръст през годината. Това може да се приеме като знак, че мерките на Пекин за „охлаждане“ на пазара на недвижими имоти в страната започват да проявяват ефекта си, пише електронното издание PropertyWire.com.

Според данни на China Real Estate Index System през осмия месец на годината жилищата в Поднебесната империя са поскъпнали с минималните 0,07 на сто на месечна база, докато месец по-рано беше отчетен ръст от 0,21%.

На годишна база през август обаче цените на жилищата в Китай отново отбелязват лек ръст – 6,9% при 6,8% през юли.

Данните потвърждават резултатите от проучване на Dow Jones сред строители и агенции за недвижими имоти в Китай, което показа, че средната цена на кв. м жилищна площ през август е била 8 880 юана (1 675 долара) при 8 874 юана през юли.

Статистиката на China Real Estate Index показва, че в някои райони на страната цените на имотите падат. От изследваните жилищни пазари в 100 града, в 56 е отбелязано повишение на цените на жилищата, а в 44 – понижение.

По-късно през месеца се очакват данните на китайската национална статистика за жилищния пазар и цените на жилищата в 70 основни китайски градове.

Според WorldUnion Property Consultancy много от строителите предстои да свалят цените на жилищата до края на годината. От консултантската компания смятат, че един спад от 10 на сто би раздвижил сериозно имотния пазар в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още