IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Подцененият курс на юана не може да продължава

Според китайския президент Ху Дзинтао валутната политика на страната му е разумна и ще продължи да се реформира

11:41 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Барак Обама и китайският му колега Ху Дзинтао.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама и китайският му колега Ху Дзинтао. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама заяви, че въпреки „слабото поскъпване“ на юана през последните месеци, липсата на прогрес около наложителната корекция на курса на китайската валута „не може да се търпи“ повече, пише Bloomberg.

„Промяната за тях е трудна от политическа гледна точка, аз разбирам това“, заяви Обама на пресконференция след срещата на лидерите на страните от азиатско-тихоокеанския регион, проведена в Хаваи. „И въпреки това, това повече не може да продължава“, допълва той.

След срещата си с китайския президент Ху Дзинтао Обама изтъкна, че докато влиянието на Китай нараства, лидерите на втората по големина световна икономика трябва да поемат повече отговорност за гарантиране на честни търговски практики и защита на интелектуалната собственост.

Търсейки начини да укрепи позициите на страната си в Азия Обама използва все по-остър език в диспута си с китайските лидери по въпросите на търговията, валутния курс и интелектуалната собственост. САЩ настояват, че курсът на китайската валута е изкуствено задържан - практика, която ощетява американския бизнес и разширява допълнително търговския излишък на Китай.

Китай разбира се не остави нападките без отговор. След като вчера Обама каза на Ху, че американското общество и бизнес губят търпение по отношение на китайската валутна политика, китайското външно министерство разпространи становище, според което търговският дефицит и безработицата в САЩ не са причинени от китайския валутен курс, както и че поскъпването на юана няма да разреши проблемите на САЩ.

„Китайската валутна политика е разумна“, посочва Ху. Той допълва, че „страната му ще продължи да реформира валутния си курс“.

В номинално изражение от юни 2010 г. китайският юан е поскъпнал спрямо американския долар с около 8%. В реално изражение поскъпването е с над 10%, тъй като инфлацията в Китай е по-висока от тази в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още