IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с най-слаб ръст на индустриалното производство от 2 години

Инфлацията в страната падна под 5%, което предполага нови възможности за стимулиране на икономиката, смятат анализатори

10:17 | 09.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай с най-слаб ръст на индустриалното производство от 2 години

Индустриалното производство в Китай е регистрирало най-слабия си ръст за последните две години през ноември. В същото време е отчетено значително забавяне на инфлацията, което дава сила на спекулациите, че Пекин отново ще отхлаби монетарната политика, пише Ройтерс.

Поредицата от данни за ноември показва, че втората по големина икономика в света продължава да забавя темпа си на растеж. Сред причините за това се посочват и проблемите с дълговата криза в Европа, заради които търсенето от страна на държавите от Европейския съюз се свива.

Индустриалното производство е забавило ръста си през ноември до 12,4 на сто на годишна база. Това е под очакванията на анализаторите за 12,8 на сто и същевременно най-слаб ръст от август 2009 година насам, показват данни на Ройтерс.

В същото време продажбите на дребно са ускорили ръста си на годишна база до 17,3 на сто, след като през октомври бе регистрирано увеличение до 17,2 на сто. Анализаторите имаха очаквания за забавяне на ръста на продажбите на дребно до 16,9 на сто.

През ноември нивото на инфлацията се е забавило до 4,2 на сто на годишна база, което е най-слабият темп на поскъпване на живота от септември 2010 година. Инфлацията пада под 5 на сто за пръв път от февруари, показват данните.

През юли инфлацията достигна рекордните за последните три години 6,5 на сто, но от тогава темпът й се забавя. Това помага на Пекин да предприема мерки за подкрепа на икономиката, коментират запознати.

Икономическият ръст на Китай се забавя вече три поредни тримесечия, а анализаторите прогнозират, че догодина за пръв път след 2001 година брутният вътрешен продукт ще се увеличи с под 9 на сто.

За момента Пекин държи фокуса върху по-строгата монетарна политика, но на фона на отслабващия ценови натиск мнозина анализатори очакват мерки за стимулиране на растежа чрез допълнителни разходи.

В края на ноември централната банка на Китай обяви, че се понижават изискванията за минимални задължителни резерви. Това се случи за пръв път от три години, а очакванията са по този начин в банковата система да влязат между 350 и 400 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
Ето от къде ще дойде бурята, докато всички гледат Европа бурята ще дойде по-скоро от Китай, провалят ли се там - лошо ни се пише на всички, няма страна в света която да има интерес от провал в Китай, прекалено важни са за световната икономика, а и почти нищо не зависи от тях в момента, слабият им износ така или инъче се дължи на големите проблеми в Европа и Сащ, докато там има такива Китай ще бележи спад а ако те рухнат - Лошо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още