IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уън Дзябао: Китай ще започне да прецизира икономическата си политика

Изявлението на китайския премиер е най-категоричният знак до момента за допълнително разхлабване на монетарната политика

12:57 | 13.02.12 г.
Уън Дзябао: Китай ще започне да прецизира икономическата си политика

Китай ще започне да прецизира икономическата си политика през първото тримесечие на настоящата година, е посочил премиерът на страната Уън Дзябао в свои бележки, публикувани в местна медия и цитирани от Ройтерс. Според агенцията това е най-категоричният знак до момента за допълнително разхлабване на монетарната политика.

„Трябва да обърнем внимание на икономическото положение през януари и през първото тримесечие. Трябва да огледаме нещата рано и да действаме бързо, а е необходимо предварителните мерки и адаптирането да започнат от първото тримесечие“, е заявил Уън на заседание от миналата седмица с експерти за сондиране на мнения за бъдещата политика.

Данни, публикувани в петък, показаха забавяне на вътрешното търсене, като вносът е намалял до най-ниското си ниво от над 2 години, а по-слабото от очакваното банково кредитиране дава знак на инвеститорите, че политиците скоро ще предприемат опити за подкрепа на ръста.

Правителството вече обеща да прецизира икономическите политики след 2011 г., за да предотврати по-рязко забавяне на икономическия ръст.

През ноември китайската централна банка понижи изискванията за банкови резерви за пръв път от 3 години, като се очаква това да се случи отново през следващите няколко месеца. Пазарът очакваше това да стане още преди настъпването на Новата година по лунния календар през януари, но финансовата институция избра използването на пазарни операции за вливане на кеш в икономиката.

Коментарите на Уън излизат в момент, когато пазарът вече понижи очакванията си централната банка да предприеме подобни действия в най-близко бъдеще.

До момента политиката на адаптиране бе концентрирана повече върху намаляването на данъци и бюрократичните процедури за дребния бизнес, който осигурява около 75% от работните места в страната.

Тъй като данните за януари не са напълно представителни заради празнуването на Новата година, политиците са предпазливи, за да не се стигне до прибързана реакция. Повечето анализатори очакват те да оценят данните за януари и февруари заедно, преди да решат дали настоящата политика на меко разхлабване трябва да бъде ускорена.

Правителството обаче ще се придържа към политиката си на охлаждане на пазара на имоти, е посочил китайският премиер, повтаряйки целта за довеждане на цените на жилищата до „приемливи нива“.

По думите му, цитирани от местни медии, правителството ще увеличи подкрепата си за реалната икономика, особено за малките фирми, и ще премахне контрола върху неофициалния пазар на кредити, за да подкрепи частния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още