IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай може да завихри следващата финансова буря

"Отварянето" на китайската финансова система и икономика към света трябва да е постепенно и координирано, за да се избегне нова катастрофа, смята Мартин Улф

10:28 | 29.02.12 г. 6
Как Китай може да завихри следващата финансова буря

Следващата голяма финансова криза може да произлезе от Китай, смята главният икономически коментатор на FT Мартин Улф.

„Припомнете си САЩ през 30-те, Япония и Швеция през 90-те, САЩ, Великобритания и еврозоната сега. Финансовите кризи засягат всякакви страни. Както Кармен Райнхарт от Института Питърсън за международна икономика и Кенет Рогоф от Харвард посочват, кризата е „заплаха за равните възможности“. Би ли могъл Китай да е различен? Само ако китайските политици останат предпазливи“, пише Улф.

Миналата седмица китайската Народна банка препоръча да се ускори отварянето на китайската финансова система. Като се има предвид какъв е залогът и за Китай, и за света, от съществено значение е да се обмислят последиците от един такъв ход. Може би светът ще свърши по-добра работа в управлението на този процес, отколкото е направено в миналото.

Препоръката на китайската Народна банка беше публикувана в държавната информационна агенция Синхуа и подписана от Шън Сунчън, ръководител на отдел „Статистика“ в институцията.

Предвиждат се три етапа на реформата. Първият ще продължи през следващите три години и ще проправи пътя на китайските инвеститори в чужбина, тъй като „свиването на западните банки и компании е освободило пространство и стратегически възможности за китайските инвестиции“.

Втората фаза ще трае между три и пет години и предвижда ускоряване на външното кредитиране в юани. В по-дългосрочен план, вероятно от 5 до 10 години, се предвижда чужденците да могат свободно да инвестират в китайски акции, облигации и имоти.

Последната стъпка от реформата е юанът да стане свободно конвертируем, но не е уточнен моментът за това. Освен това се предвижда да действат рестрикции за ограничаване на спекулативните капиталови потоци. В обобщение пълната интеграция всъщност е отложена във времето.

Какви биха били последиците от този план, пита Мартин Улф. Реформата всъщност изглежда разумна, но за да достигне до това мнение човек трябва да вземе предвид всички ползи и рискове от „отварянето“ на Китай към света.

Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
""Брутните спестявания на Китай възлизат на около 3 трлн. долара годишно, което с 50% повече от брутните спестявания на САЩ. Пълната интеграция на тези средства ще има огромни глобални последствия."" Експанзията на Китай, ще завърши зле за самите китайци. Старите икономики ще оцелеят, но китайската ще се срине. Преди да развият вътрешното потребление и да покачат стандарта на живота не бива да пипат нищо във финансите според моето скромно мнение. Защо да не инвестират спестяванията в собствената си икономика и стандарт на живот? Те практически изнасят своя труд на безценица, а какво получават насреща? Хартия.Поддържането на нисък курс на собствената валута е равносилно на субсидиран износ, на облагане с данък труда, защото капиталът си взема своето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не само зависят от външни пазари , а всички стоки които произвеждат не са нещо без което някой да не може да просъществува - 3 години например.Как ще си поддържат икономиката и от какво правителство и лидери зависи нямам идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
трудно ще е да предотвратят сътресения, но могат да бъдат по-малки.Основния проблем на Китай е ниското вътрешно потребление. Заради него те остават силно зависими от външните пазари, а и самите китайци си остават бедни въпреки привидния просперитет на станата.Разбира се всичко зависи от качествата на новите им лидери, които ще дойдат таи и другата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Знам ли? Никога не е толкова зле, че да не може да стане още по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Интересна гледна точка. Какво ли си мислят в МВФ и Световната банка по въпроса? След като в доклад от 400 страници се скъсаха да призовават Пекин да либерализира финансовите си пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още