IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джу Мин: Забавянето в Китай ще се отрази добре на дългосрочния ръст

То дава възможност за създаване на по-целесъобразен и по-справедлив икономически модел, твърди заместник-генералният директор на МВФ

11:24 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Джу Мин: Забавянето в Китай ще се отрази добре на дългосрочния ръст

Забавянето на двигателя на китайския растеж е добра новина за страната, защото предоставя на Пекин възможност за създаване на нов икономически модел, който да бъде по-целесъобразен и справедлив, смята Джу Мин, заместник на генералния директор на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

Сега е моментът Китай да се концентрира по-скоро върху качеството на икономическия ръст, отколкото върху постигането на определено ниво на растеж, и то трябва да бъде изградено върху разширяването на икономиката, осъществено през последните 30 години, посочи Джу.

„Ръст от 7,5% е много добра цел, защото изпраща сигнал до местните управи, че трябва да създадем повече институционален капацитет, да работим върху разпределението на приходите, да направим така, че ръстът да стане по-равномерен“, добави той, визирайки целта на китайското правителство за икономическия ръст през настоящата година.

Според него промените в демографската картина в Китай и предлагането на труд също означават, че може би правителството няма защо да бърза със създаването на толкова много работни места, колкото се появиха за последните 10 години. „По-важната задача е „да се подобри ефективността“, отбеляза представителят на МВФ.

Китай планира да увеличи дела на вътрешното потребление и услугите в икономиката си и да ограничи зависимостта си от износа и инвестициите.

Промяна в тази насока би помогнала на страната да облекчи неблагоприятните ефекти от бъдещ световен спад, тъй като секторът на услугите създава с около 35% повече работни места на единици брутен вътрешен продукт в сравнение с производството и строителството, каза в понеделник Стивън Роуч, бивш председател на борда на директорите на азиатския филиал на Morgan Stanley. Той добави, че Китай може да постигне ръст между 8% и 9% през настоящата година въпреки кризата в еврозоната.

Вчера главният изпълнителен директор на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton заяви, че се забелязва „изравняване“ на търсенето на желязна руда в Китай, което увеличи опасенията за икономическите перспективи пред страната.

Според Джу обаче забавянето на ръста в Китай до 7,5% през настоящата година може само леко да ограничи търсенето на суровини. „За вътрешното потребление отново ще има нужда от внос на желязна руда и други неща, но чрез по-балансиран подход“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още