IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Растежът в Китай тази година може да е под 8,4%

БВП на развиващите се страни в региона ще нарасне средно със 7,5%-7,8% през 2012 г., смятат от Световната банка

13:33 | 02.03.12 г.
СБ: Растежът в Китай тази година може да е под 8,4%

Главният икономист на Световната банка за азиатско-тихоокеанския регион Берт Хофман заяви на пресконференция в Сингапур, че икономиката на Китай през настоящата година ще нарасне с по-малко от 8,4%, съобщи MarketWatch.

„Мисля, че ръстът ще се окаже малко под това ниво, особено на фона на това, че икономическото развитие в Китай в момента е по-слабо от очакванията“, посочи Хофман.

Според неговата прогноза брутният вътрешен продукт на развиващите се страни в региона ще нарасне средно със 7,5%-7,8% през 2012 г. след регистрирания ръст от 8,2% през миналата година.

„Икономическото темпо се забавя в целия регион, затова дори тази прогноза е оптимистична“, изтъкна той.

По думите му участниците на пазарите на практика нямат притеснения за повтаряне на сценария от 2008-2009 г., но световната икономика ще продължи да нараства с бавно темпо още приблизително едно десетилетие.

В началото на февруари Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия ръст на Китай до 8,25% за тази година спрямо 9% в предходната си прогноза. От МВФ тогава посочиха, че сред рисковете за китайския растеж е забавянето в ръста на износа заради неопределеността в световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още