IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с юана е абсолютно раздут

САЩ имат търговски дефицит с 87 държави, но за Конгреса е много по-удобно да посочи с пръст Китай, твърди американски експерт

11:30 | 19.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стивън Роуч. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Стивън Роуч. Снимка: Архив Ройтерс

Проблемът с курса на китайския юан и влиянието му върху световните икономически дисбаланси е абсолютно раздут, смята Стивън Роуч, бивш председател на борда на директорите на азиатския филиал на Morgan Stanley, цитиран от CNBC.

Роуч, който в момента е преподавател в Института за световните проблеми „Джексън“ към Университета в Йейл, обяснява, че текущата сметка и търговският баланс на Китай със света са много по-близо до равновесната си точка, отколкото когато и да било в близкото минало. Излишъкът по текущата сметка през миналата година се е понижил до 2,8% от брутния вътрешен продукт на страната при над 10% през 2007 г.

Според експерта проблемът е в САЩ, които имат търговски дефицит спрямо 87 държави. „В Америка е налице многостранен проблем, който не може да бъде използван за добавяне на напрежение върху китайската валута, а в САЩ имаме достатъчно многостранни проблеми, защото не спестяваме като цяло“, каза той.

„Конгресът на желае да поеме отговорността за липсата на спестявания в САЩ, за тях е много по-удобно да посочи с пръст Китай, но това няма да реши проблемите на Америка“, добави Роуч.

Търговията с Китай и курсът на юана станаха отново актуални, след като кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни обвини втората по големина икономика в манипулации, които поддържат валутата ѝ на изкуствено ниско равнище.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама също не пести критиките си към Китай, а освен това създаде ново подразделение за разследване и противопоставяне на нечестни практики, след като външнотърговския дефицит с Китай достигна рекордните 295,5 млрд. долара през 2011 г.

По данни на Световната банка износът е осигурявал 30% от китайския брутен вътрешен продукт между 2007 и 2011 г., което прави страната особено уязвима за външни икономически шокове.

Китайските политици се опитват да постигнат нов баланс в икономиката, намалявайки зависимостта от износа и увеличавайки вътрешното потребление, действайки в посока на икономика, базирана върху услугите.

Роуч посочи, че промяната ще помогне на Китай да облекчи удара от световния икономически спад, защото секторът на услугите създава с 35% повече работни места на единица БВП, отколкото производството или строителството. „Ръстът при тях може и да е по-бавен, но всъщност е с по-голямо насищане на заети за единица спрямо производството и запазват фокуса върху целите за социална стабилност, които отдавна са в основата на китайския модел“, обясни той.

Анализаторът очаква въпреки дълговата криза в еврозоната Китай да регистрира ръст между 8% и 9% през настоящата година, което е над целта на правителството за ръст от 7,5%.

Той добави, че китайските лидери трябва да използват възможността, създадена от второто икономическо забавяне само за последните 3 години, за да действат още по-бързо по отношение на постигане на нов баланс в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Това за последното изречение е мега глупост. Над 50% от китайците живеят по зле от нашите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
цената не е най-определяща. Важно е съотношението цена/качество.Защо китайските стоки ги няма никакви в по-сложни продукти изискващо високо качество - автомобилно и всякакво машиностроене, медицинска апаратура и др.Китай има огромен потенциал обаче технологично и социално са доста назад в развитието си. Много път още има да извървят. Те все още не са този голям фактор, който е САЩ или ЕС на глобално ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Разбира се,че е така,но защо никой по света не пита ЗАЩО?Приказката за лудия и зелника е съвсем на место тук.Китай е това,което е благодарение на американската алчност-произвеждай за стотинки-продавай за много левове.Ситуацията е изгодна и за двете страни-Америка,защото за нея корпоративните печалби са важни,а не крайния потребител.Китай,защото инвестициите в производство са най-лесният и единствено познат начин за финансиране на Комунистическата Партия.Комунист с народа пари не дели-нали богатият човек е свободен...И тъй се появява омагьосан кръг,в който печелят куминисти и Епъл,за сметка на обикновените хора. Америка иска да гради икономика на разсипия,печатане на безполезни хартийки и далавери.Китай-на безконтролно наливане на инвестиции и производство на световни ***. P.S. Не "много често", а "винаги".Докато има селяни да прииждат към градовете,ставките ще са долар на час макс и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Я стига С А Щ може да имат търговски дефицит и със 100 държави но близо половината от този дефицит е със една държава и тя се казва Китай Китай иска да стане велика световна икономическа сила но не иска стоиността на неината валута да се определя на световния валутен пазар -свободно Китай много често субсидира износа си което не дава шанс на други страни да се съревновават с китаиските стоки Какъв шанс имат американските фирми и техните стоки изправени срещу слаб юан и субсидирани китаиски стоки за износ-НИКАКЪВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още