IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта на юана отразява икономическата реалност в Китай

Ако китайските власти освободят курса на местната валута в момента, тя всъщност може да поевтинее въпреки обвиненията на САЩ за изкуствената ѝ обезценка

10:37 | 08.08.12 г.
Слабостта на юана отразява икономическата реалност в Китай

Официални данни от Китай могат през тази седмица да подсилят мнението, че икономиката на страната е близо до дъното, ако вече не го е и достигнала, но местната валута изглежда описва нещата по друг начин, се посочва в анализ на CNBC.

През тази година китайският юан регистрира първия си годишен спад, поевтинявайки с 1% спрямо американския долар до 6,3676 юана за долар. От 21 юли 2005 г., когато правителството на страната изостави фиксирания курс от 8,11 юана за долар и разреши той да бъде търгуван в рамките на определен диапазон, до края на 2011 г. китайската валута поскъпна с около 22,3%.

Анализатори твърдят, че поевтиняващият юан отразява забавящата се икономика, а допълнителното разхлабване на системата за обмяна вероятно ще доведе по-скоро до допълнителното му отслабване, отколкото да го подсили.

Боръс Шлосбърг, управляващ директор на BK Asset Management в Ню Йорк, заявява, че в краткосрочен план не е вероятно да се появи „голям източник на поскъпване“ на валутата, тъй като китайската икономика на практика се забавя „забележимо“.

„Мисля, че една от най-големите иронии в света е, че ако те освободят напълно курса на ренминби в момента, той може всъщност да се понижи, защото ако погледнете развитието на китайската икономика, там има огромен обем на излишен ливъридж и множество лоши инвестиции“, каза Шлосбърг. „А не е и неизбежно ясно, че инвеститорите възнамеряват да се втурнат да купуват ренминби, ако бъде разрешен плаващ курс. Така че аз мисля, че това отразява икономическите реалности на терена“, добави той.

Мнението му е в разрез с официалното на Вашингтон, откъдето периодично притискат Китай да предприеме допълнителни реформи по отношение на юана, смятайки, че валутата е изкуствено подценена и предоставя на страната нечестно търговско предимство.

Лим Сай Бун, главен инвестиционен директор в DBS Private Bank, е съгласен, че юанът „няма да върви само в една посока“. „Отдавна онова, което виждаме и чуваме от пазара, е, че това е нещо сигурно. Разликата е само дали ще има умерено или силно поскъпване. Това определено не е истината“, смята Лим.

Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още