IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли юанът да измести долара в близко бъдеще?

Тази година беше забележителна за китайската валута, а първото тримесечие на следващата също може да се окаже доста интересно

15:46 | 03.12.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли юанът да измести долара в близко бъдеще?

Китайският юан може да детронира щатския долар като световна резервна валута по-рано, отколкото предполагат повечето анализатори, пише CNBC. Китай се превърна във втората по големина икономика в света, след като измести Япония през 2010 г.

Потреблението като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) в Китай все още е сравнително ниско – 35% спрямо около 70% в САЩ по данни на Световната банка (СБ), но бързо развиващата се средна класа в страната може да измести фокуса на китайската икономика от износа към вътрешния пазар. Когато това се случи, страната ще има нужда от по-силен юан, за да си позволи търговски дефицит и в същото време да остане конкурентоспособна.

„Китай определено иска да интернационализира юана. Страната има стратегия - първо да го използва в търговски сделки с определени страни, после за определени инвестиционни цели и накрая да го превърне във валута за резерв“, казва Бари Ейкънгрийн, икономист в Калифорнийския университет.

2012 г. беше една забележителна година за китайската валута. Пекин договори суапови сделки в юани с Австралия, Русия, Япония и Бразилия. China Development Bank предложи заеми в юани на страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), отскоро японската йена може директно да се обменя в юани и обратно, а пък в петък China Construction Bank продаде деноминирани в юани облигации.

През 2009 г. Китай направи валутата си частично конвертируема в Хонконг. По данни на  RBS от близо нулеви нива преди 4 години деноминираните в юани депозити в Хонконг сега достигат 500 млрд. юана.

„Икономическата тежест в Азия определено се измести от Япония към Китай“, коментират анализатори на Citi. „Ето защо регулаторите в Азия са по-чувствителни към относителната тежест на валутите си към китайския юан, отколкото към японската йена“.

През последната година се наблюдава и чувствително забавяне на нарастването на валутните резерви на страната, коментира Саймън Дерик, главен валутен стратег на BNY Mellon. През третото тримесечие на годината валутните резерви на Китай са нараснали с 2,76% на годишна база спрямо 20,9% през същия период на миналата година.

Като съпоставя този факт с изявления на Китайската централна банка, Дерик заключава, че Пекин вероятно се готви да прекрати пазарните интервенции и да либерализира курса на юана, който все повече се доближава до реалната си стойност.

„От началото на месеца се появиха слухове за възможно разширяване на диапазона, в който се търгува юанът“, коментира Дерик, предполагайки, че горната и долната граница на търговията може да бъдат разширени от сегашния 1 процентен пункт.

„Всичко това предполага, че първото тримесечие на 2013 г. може да се окаже доста интересно. Въпреки че през януари и февруари вероятно ще научим повече, най-вероятната дата за официално изявление е около 14 март“, изтъква той, допълвайки, че датата е значима, тъй като за тогава е насрочен партиен конгрес в Пекин.

Вероятните мерки, които могат да бъдат предприети от китайските власти, ще понижат цената на транзакциите за износителите и вносителите в страната, казва Джа Сяоган от Шанхайския институт за международни изследвания. Това би понижило зависимостта на Китай от долара, както и флуктуациите, които сериозно влияят на външната търговия и инвестициите, включително търговията с петрол.

Повечето анализатори все пак са на мнение, че за да се превърне в световна резервна валута, на юана ще са му необходими между 10 и 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Заглавието на статията трябваше да е не "Може ли...", а "Кога юана ще измести долара." - това е въпрос на време. Китай вече търгува със всички освен със САЩ и Европа в юани. Снежната топка вече се търкаля по склона и няма спиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
sillyboy
преди 11 години
Много бързо го отписахте долара. Не се подавайте на моментни емоции !!А за юана.... ще им трябват поне десетина самолетоносача и няколко воини за да започнат да въвеждат китайска демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Попитали радио Ереван - Може ли юана да измести долара. Да може отговаря радиото. Ако китайците станат 3 милиарда това със сигурност ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
- Не знам автора какви идеи има, но...Дали, ако Китай отпусне търговията да се случва свободно в юани, нещата няма да се урегулират от само себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
И как ще стане ? Автора има ли идея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още