IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квотата за чуждестранни инвестиции в Китай надхвърли 30 млрд. долара

Въпреки това таванът на програмата, който тази година беше увеличен до 80 млрд. долара, все още не е достигнат поради опасения за китайската икономика

21:34 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските регулатори позволиха на чуждестранните инвеститори да купят акции и облигации в страната за над 30 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Разширявайки програмата си за институционални чуждестранни инвеститори (QFII), Пекин се опитва да повиши интереса на към местната икономика.

Към 19 септември на 157 чуждестранни инвеститори са били предоставени квоти за придобиване на китайски активи за общо 30,82 млрд. долара, разкриват данни на държавната администрация за търговията с ценни книжа в Пекин. Близо една трета от квотите са били издадени от началото на годината.

Въпреки че регулаторните органи в Пекин ускориха процеса на одобряване на квотите, сегашният лимит на програмата, който по-рано тази година беше увеличен до 80 млрд. долара от 30 млрд. долара, остава неизползван.

Днешното решение е взето в момент, когато чуждестранният интерес към китайските финансови активи отслабва на фона на незадоволителните данни за растежа на страната и бавното поскъпване на китайския юан.

„Съществуват опасения, че чуждестранните инвеститори, много от които се притесняват за състоянието на китайската икономика, не кандидатстват активно за получаване на квоти за инвестиции“, коментира източник на Ройтерс, близък до правителството в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още