IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Независимостта на Японската централна банка е под въпрос

Много се надявам да не видим конкуриращи се кръгове от девалвация в световната валутна система, предупреждава шефът на Bundesbank

11:16 | 22.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман коментира, че независимостта на Японската централна банка (ЯЦБ) е застрашена и предупреди, че намесата на правителството в монетарната политика може да се отрази на валутните курсове, съобщава Bloomberg.

„Ставаме свидетели на все по алармиращи атаки, като например в Унгария и Япония, където новоизбраните правителства безочливо се месят в работата на централните банки, оказвайки натиск за още по-агресивно разхлабване на монетарната политика. Тези практики заплашват автономността на централните банки“, казва Вайдман, който е член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Една от последиците, независимо дали е преднамерена или не, може да се окаже политизирането на обменните курсове“, допълва той.

По-рано днес Японската централна банка си постави инфлационна цел от 2%, изтъквайки, че ще премине към подобна на предприетата от Федералния резерв (Фед) в САЩ отворена програма за изкупуване на облигации през следващата година, за да сложи край на продължаващата вече второ десетилетие дефлация.

Решението на банката беше взето, след като новият японски премиер Шиндзо Абе, който трябва да избере наследник на сегашния управител на ЯЦБ Масааки Ширакава през април, поиска допълнително разхлабване на монетарната политика и по-слаба йена.

„Досега международната валутна система се е справяла с кризи без конкуриращи се кръгове от девалвация“, казва Вайдман. „Много се надявам това да не се промени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Бих се съгласил, ако това съотношение вече имаше някаква тежест. За съжаление тази тема винаги се избягва, което явно е новата икономическа реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
да бе , никой не може да бия ЯЦБ по печатане на пари . Просто погледни колко им е съотношението Дълг/БВП и после коментирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
О, кои са японците, че ще се борят с печатниците на ЕЦБ и ФЕД? Не знаят ли че божественото право за девалвация го притежават само Драги и Бернаке. Надявам се някой ден Самураят да се надигне и да ги измете всички тунеядци на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още