IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо лихвените проценти отново ще започнат да растат

Енергичните усилия от страна на централните банки за поддържане на ниски лихвени проценти водят до капиталови дисбаланси

08:31 | 09.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо лихвените проценти отново ще започнат да растат

На фона на финансовата криза след 2007 г. светът навлезе в ерата на ниските, ако не и близки до нулата, лихвени проценти. Характерни за последните години са и програмите за вливане на ликвидност, чрез които повечето развити страни се опитват да понижат дълговия натиск и да съживят все още крехкия паричен цикъл, пише Джан Монан икономист на China Foundation for International Studies в коментар за ProjectSyndicate.

Въпреки коментарите, че евтините пари ще се превърнат в новата норма, съществува определена възможност реалните (коригираните спрямо инфлацията) лихвени проценти да нарастват през следващото десетилетие. Общият капитал на централните банки по света възлиза на 18 трлн. долара, или 19% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) – два пъти по-високо съотношение от преди 10 години. Това дава на централните банкери достатъчно огнева мощ да задържат лихвените проценти ниски, докато се опитват да съживят анемичния растеж в развития свят.

В САЩ Федералният резерв (Фед) понижи основния си лихвен процент 10 пъти от август 2007 г. - от 5,25% до между 0 и 0,25%. В същото време сконтовият лихвен процент беше понижен 12 пъти с общо 550 базисни пункта до 0,75% от юни 2006 г. От своя страна Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент 8 пъти с общо 325 базисни пункта до 0,75%. Японската централна банка свали лихвения си процент два пъти до 0,1%, докато Английската централна банка (АЦБ) направи това 9 пъти с общо 525 пункта до рекордно ниските 0,5%.

Тези енергични усилия за поддържане на ниски лихвени проценти изкривяват разпределянето на капитала. САЩ - страната с най-големия дефицит и дълг в света - е и най-големият печеливш от евтиното финансиране. На фона на продължаващата дългова криза в Европа ефектът на актив за убежище свали доходността по 10-годишните щатски ДЦК до най-ниското им ниво от 60 години. В същото време 10-годишният суапов спред – разликата между паричните потоци с фиксирана и плаваща лихва – е негативен, което означава, че реално инвеститорите търпят загуби.

Сега американското правителство се опитва да изплати старите си дългове като тегли нови кредити. През 2010 г. средният годишен темп на натрупване на дългове (включително рефинансирането) надхвърли 4 трлн. долара или близо една четвърт от БВП на страната, в сравнение с 8,7% преди кризата.

Докато този процент продължава да расте инвеститорите ще изискват по-висока рискова премия, с което ще предизвикат поскъпване на финансирането. След като щатската икономика покаже признаци на възстановяване и заложените от Фед цели за 6,5% безработица и 2,5% годишна инфлация бъдат достигнати, централните банкери във Вашингтон ще прекратят програмата си за изкупуване на облигации и ще позволят лихвите да се повишат.

Япония също е изправена пред рискове, свързани с лихвените проценти, тъй като съотношението на публичен дълг, държан от чуждестранни инвеститори, достига нови рекордни стойности. Въпреки че доходността по 10-годишните японски облигации се е понижила до рекордно ниски за последните 9 години нива, най-големият риск, както и в САЩ, се крие в евентуалното рязко покачване на цената за кредитирането, в случай че инвеститорите започнат да търсят по-висока рискова премия.

Ако японският облигационен пазар стане неустойчив, трудностите около рефинансирането ще засегнат местните финансови институции, които държат огромно количество публичен дълг. Резултатът ще бъде верижна реакция подобна на тази, която предизвика дълговата криза в Европа – омагьосан кръг на рефинансиране между банките и държавата, който ще доведе до загуба на кредитен рейтинг и рязко повишаване на доходността по облигациите. Тогава японската дългова криза ще се разрази с истинска сила.

От гледна точка на кредиторите ерата на евтиното финансиране за задлъжнелите страни е към своя край.

В известна степен свръх нарастването на щатския дълг отразява глобалната илюзия за нулев риск. Като резултат външният излишък на редица страни, включително Китай, допринася за потискането на дългосрочните лихвени проценти в САЩ. За периода 2000 – 2008 г. средната доходност по щатските облигации се е понижила с 40%. Така, колкото повече щатски дълг купуват въпросните страни кредитори, толкова повече пари губят.

Това е особено вярно за Китай – втората по-големина страна кредитор в света и най-големият кредитор на САЩ. Тази схема обаче много скоро може да стане неустойчива. Дългосрочните усилия на Китай да намери нов модел на растеж предполагат ключови структурни и макроикономически промени в средносрочен и дългосрочен план. Едностранното преоценяване на юана ще приключи на фона на постепенното облекчаване на външния ликвиден натиск.

Докато дългосрочната оценка на рисковите активи се понижава, а натискът върху ценовите балони нараства, в определен момент капиталовите резерви на Китай ще се окажат недостатъчни за по нататъшното евтино рефинансиране на дълговете на развитите страни.

Това не важи само за Китай. Според доклад на консултантската компания McKinsey & Company през следващото десетилетие ще станем свидетели на повишаващи се лихвени проценти по цял свят. Този процес ще илюстрира глобалното икономическо ребалансиране.

За момента развитите икономики остават слаби, а централните банки се опитват да стимулират анемичното потребление. Според тенденцията от последните десетилетия и особено след 2007 г. обаче лихвените проценти ще бъдат повишени скоро, като следствие от нарастващите инвестиции от страна на развиващите се икономики.

Нещо повече, застаряващото население на Китай и стратегията на страната да стимулира вътрешното потребление ще се отразят негативно на глобалните депозити. Така светът ще навлезе в нова ера, в която търсенето на инвестиции ще е по-високо от спестяванията. Така лихвените проценти ще трябва да бъдат повишени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Поддържането илюзия за ефтино финансиране изисква ограмни усилия и разходи от страна на централните банки.Ако това в определен разумен период сработи добре - ама едва ли .Ако не сработи се обезсмисля и тогава няма да има особена значение какви ще са лихвите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Ricco
преди 11 години
Мечтите за високи лихви са като мокър сън на пъпчив тийнеджър - няма да се случат. Никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Китай, Индия, Бразилия и мн. др. си купуваха по 400 тона злато годишно а не новонапечатан дълг, пък те Янките и сие да си го олихвяват както си искат...дреме им на ....лихварката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Мен не ме впечатли нещо особено, не казват нищо ново това са всеизвестни истини? Отделно се разглежда хипотеза която вече е минало може би събития около 2010-2011, защото повечето неща са се случили тогава, а именно спирането на покупка на дълг от страни като Китай Индия Русия и т.н. те от тогава не са си увеличили вложенията в дълг на САЩ и Европа, затова се наложи да печатат централните банки за да оберат луфта. Отделно затворения кръг дълг на взаимно изкупуване на дълг между банки и правителства се провали също някъде още 2010, така че статията не е никаква прогноза това си е описване на събитията на 2010-2011, което значи доста посредствена статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
wert
преди 11 години
Има си решение, може да се печатат още повече пари, няма нужда да има край.Навремето и при пловдивската игра нямаше нужда да има край, тази от 90-те години ако я помните, обаче хората нямаха достатъчно вяра и доверие в системата. Сега системата е много по-голяма, така че хората следва да имат повече вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
kefal
преди 11 години
Много добър анализ. Всяко нещо си има цена, понякога плащането на цената може да се отложи във времето, но идва момента за разплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още