IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта за икономическия растеж на Китай е трябвало да се понижи значително

Ако си поставите цел за икономическия растеж, много трудно може да ограничите нарастването на кредитирането, коментира експерт

13:46 | 09.03.14 г. 1
Целта за икономическия растеж на Китай е трябвало да се понижи значително

Властите в Китай е трябвало значително да понижат заложената цел за икономическия растеж, за да избегнат „срив в системата“, коментира пред Bloomberg професор Майкъл Петис от Пекинския университет.

„Когато си поставите цел за една от променливите, по дефиниция трябва да позволите на останалите променливи по-голяма свобода. Ето защо, ако си поставите цел за икономическия растеж, много трудно може да ограничите нарастването на кредитирането“, допълва Петис.

„Премиерът Ли подчерта доста недвусмислено, че страната се нуждае от тези 7,5% икономически растеж, за да създаде работни места. Сигурността на работните места е особено болезнена тема тук“, допълва Стивън Ингъл от Bloomberg Пекин.

Той пояснява, че основните опасения, свързани с растежа, са че той се нужда е от стимули, от „гориво“. „Именно кредитите са това, което властите се опитват да овладеят. Колкото повече повишават дълговия таван, толкова по-трудно е да контролират ситуацията и рискът от срив в системата се увеличава“, коментира Ингъл.

По-рано тази седмица властите в Китай решиха да запазят целта си за растеж от 7,5% през 2014 г. Премиерът Ли Къцян обяви, че правителството ще започне да осъществява реформи на обменния курс на местната валута.

Правителството освен това очаква ръст на инвестициите в дълготрайни активи от 17,5%. Продажбите на дребно пък се очаква да се покачат с 14,5 на сто.

Същевременно властите очакват потреблението, инвестициите, търговията и иновациите ще са двигателите на икономическия растеж на страната.

Вижте още в коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Ъхъ, горивото свършва, наложително е изнамиране на перпетуум мобиле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още