IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря вратите за нови частни банки

Те ще бъдат насърчавани да се фокусират върху кредитирането на малките и средни предприятия

10:10 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай отваря вратите за нови частни банки

Китай стартира пилотен проект за създаване на пет банки, притежавани изцяло от частни компании, като Alibaba и Tencent, като страната ускорява либерализацията на финансовия си сектор, съобщава Financial Times.

Новите банки ще бъдат създадени в градовете Шанхай и Тиендзин и в провинциите Гуандун и Джъдзян, заяви Шан Фулин, председателна Китайската банкова регулаторна комисия, по време на брифинг с журналисти във вторник.

Новите частни банки ще бъдат обект на същите правила като големите държавни институции, но ще бъдат насърчавани да се фокусират върху кредитирането на малките и средни предприятия.

Шан Фулин каза, че всяка нова банка ще трябва да има най-малко двама частни инвеститори и те ще бъдат одобрени, когато „подготовката им е достатъчна“. 

Според съобщения в китайските държавни медии сред 10-те компании от пилотния проект са технологични гиганти като Alibaba и Tencent, малката частна авиокомпания JuneYao Group, конгломератът Fosun Group и прозиводителят на електрическо оборудване Chint Electrics.

Разрешаването на частната собственост в традиционния банков сектор е ключов елемент от програмата за финансова реформа на китайското ръководство, но то се случва по-бързо от очакванията на много хора.

Въпреки че няколко фирми подадоха молба да се присъединят към пилотния проект в края на 2013 г., мнозина наблюдатели очакваха процесът на одобрение от банковата регулаторна комисия да отнеме повече време.

Според китайските власти частните инвестиции в банковия сектор са по-малко от 12% от общия му капитал, а останалата част се контролира от държавата.

Единствената банка в Китай, считана за частна, е Minsheng Bank, която е създадена през 1996 г., но все още е обект на строг надзор от правителството и дори има висши служители, които са назначени или одобрени от Комунистическата партия.

Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още