IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Индия отказват участие в срещата на ООН за климата?

Двете страни са отговорни за около една трета от парниковите газове

12:05 | 04.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай и Индия отказват участие в срещата на ООН за климата?

Ръководителите на Китай и Индия не планират да участват в срещата на върха на ООН за изменението на климата, която ще се проведе този месец, показвайки доста хладно отношение към глобалното споразумение за намаляване на парниковите газове.

Китайският държавен ръководител Си Дзинпин и премиерът на Индия Нарендра Моди са заявили на генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Бан Ки-мун, че няма да присъстват на срещата на световните лидери на 23 септември, съобщиха представители на ООН, които са поискали да не се разкриват имената им. Отсъствието на двете азиатски сили ще подкопае срещата на върха, въпреки че може и да не се окаже толкова фатално за преговорите, които трябва да бъдат завършени до края на 2015 г.

Китай е страната с най-високо ниво на емисиите на парникови газове в света. Индия пък се намира на трето място в списъка след САЩ според данните на Световната банка, предава руският информационен портал „Вести“. Китай и Индия заедно са отговорни за около една трета от всички емисии на парникови газове. Освен това емисиите в тези страни се разрастват, докато тези в Съединените щати и Европа остават непроменени.

"Бях шокиран и разочарован да прочета днес, че Си Дзинпин и министър-председателят на Индия Моди няма да вземат участие в срещата на върха", каза Тони де Брум, министър на външните работи на Маршаловите острови.

Както от Пекин, така и от Ню Делхи са настояли богатите страни да инвестират 100 млрд. долара в по-бедните, за да им помогнат да се справят със заплахите от изменението на климата. Освен това двете страни, които използват много въглища – най-богатото на въглерод гориво, са изразили желанието си да насърчават възобновяемата енергия в глобален план.

"За нас въпросът е в ангажиментите, които дават страните. Генералният секретар се надява, че страните ще дадат по-големи гаранции по отношение на въпросите, свързани с изменението на климата", каза говорителят на Бан Ки-мун Стефан Дужярик. 

Насрочената за 23 септември на ООН среща ще събере световни лидери, бизнесмени и представители на екологични групи, които ще обсъдят борбата с глобалното затопляне и намаляването на неговото въздействие. Събитието ще се състои от три сесии, в които световните лидери трябва да направят изявление относно националните политики и стремежи относно изменението на климата.

"Надявам се, че срещата на върха ще бъде повратна точка за приемането на мерки за борба с изменението на климата и съживяването на политическа воля", посочи по-рано тази седмица самият Бан Ки-мун.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
И на кого всъщност му пука за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още