IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei завърши на червено след новината за възможен случай на ебола в Япония

Останалите водещи азиатски индекси затвориха с печалби, като изключение бе корейският Kospi

12:32 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски индекси отчетоха ръст в понеделник. Възходът на Wall Street повиши апетита към поемане на рискове, но японският бенчмарк Nikkei заличи предишните печалби и излезе на червено. Това бе предизвикано от новината за възможен случай на заразен с ебола в Токио, пише CNBC.

Поради липсата на корпоративни новини, вниманието бе насочено към нискотарифния авиопревозвач AirAsia. Акциите му се сринаха със 7,5% до четириседмично дъно от 2,720 рингита в 14:40 хонконгско време, след като за кратко отвориха при спад с 12% до най-ниското си ниво от 28 ноември. Слабото представяне на акциите последва новината за изчезването на полет на авиокомпанията QZ8501 от Индонезия за Сингапур в неделя.

Малайзийският бенчмарк FTSE Bursa Malaysia KLCI Index, на който е листната AirAsia, се повиши с 0,1% в следобедната сесия.

Японските акции заличиха печалбите от началото на сесията след изявление на министерството на здравеопазването, че мъж в Токио е дал положителен резултат за инфекция с ебола. Японецът се е завърнал от Сиера Леоне в началото на месеца, след като е останал там осем дена.

По време на сутрешната сесия бенчмаркът Nikkei 225 достигна триседмичен връх от 17,914 пункта. Трейдърите асимилираха новините от събота, че японското правителство е одобрило пакет за стимулиране на икономиката на стойност 29 млрд. долара. Настроението бе повишено и от проучване на Ройтерс, което показа, че основните японски фирми планират да използват валутните си резерви, за да повишат печалбите на акционерите през 2015 г.

При следобедната сесия тенденцията тръгна надолу. Акциите на Fast Retailing, собственик на марката за дрехи Uniqlo, и мобилният оператор Softbank, поевтиняха съответно с 1% и 0,6%.  Индексът затвори със спад от 0,5%.
Fujifilm Holdings бе сред изключенията, които спечелиха от новините за еболата. Компанията заяви през ноември, че очаква лекарството ѝ за ебола да бъде одобрено до края на 2014 г. Акциите ѝ поскъпнаха с 0,4%.

Йената, която се търгуваше почти без промяна през целия ден, намали печалбите на износителите. Акциите на Toyota Motors заличиха повишенията и приключиха с 0,4% спад, а акциите на Suzuki Motor и Nintendo удължиха поевтиняването с по още 2%.

Китайският индекс Shanghai Composite намали ръста до 0,4% в края на сесията. В по-ранната търговия той достигна връх от декември 2010 след доклад на People’s Bank of China. От националната банка заявиха, че ще променят правилата за изчисляване на съотношението заем/депозит в банките от началото на следващата година.

Ходът, разглеждан като помощ за нарастване на ликвидността, повиши увереността на финансистите и застрахователите. Акциите на China Life Insurance достигнаха максимално разрешения 10%-ен ръст, а тези на China Pacific Insurance – скочиха с 6,8%.

Хонконгският индекс Hang Seng отвори след коледните празници и достигна триседмичен връх, добавяйки 1,7%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 завърши на 6,5-седмичен връх от 5,473 пункта, след като бе затворен за празниците. Акциите на златодобивните компании поведоха печелившите, след като цената на метала достигна най-високото си ниво от почти седмица днес. Акциите на Alacer Gold се изстреляха с 12,2%, а тези на Evolution Mining и Newcrest Mining затвориха с повишение от съответно 9% и 4,7%.

Междувременно, австралийският долар добави 0,3% в днешната търговия и достигна 0,8137 щатски долара.

Южнокорейският индекс Kospi достигна едноседмично дъно от 1,927 пункта, или спад с 1%, докато бенчмаркът Kosdaq се повиши с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още