IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният петрол заплашва Япония с дефлация

Икономиката на островната страна отново е застрашена въпреки компенсиращия ефект на слабата йена

10:53 | 14.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евтиният петрол заплашва Япония с дефлация

Впечатляващото понижение на цените на петрола води до очевидни ползи за Япония, която внася цялата си енергия от чужбина. Въпреки това анализатори предупреждават, че по-евтиното "черно злато" може да постави на карта надеждите на Японската централна банка (ЯЦБ) за достигане на целевата инфлация от 2 на сто.

"Евтиният петрол е от полза за рентабилността на японските корпорации, но вероятно вече притиска инфлацията на потребителските цени към негативна територия", каза пред CNBC Ясухиде Яджима, главен икономист на NLI Research Institute.

Цените на американския суров петрол и брента спаднаха с по близо 60 на сто от средата на 2014 г. насам, спадайки под психологическата граница от 50 долара за барел.

ЯЦБ се насочва към постигането на инфлация от 2 на сто през тази година. Целта е част от радикалния план на премиерa Шиндзо Абе, целящ да извади икономиката от двудесетилетната дефлация. Въпреки това спадът на цените на петрола може да направи тази цел недостижима.

Според японски медии институцията вече е взела решение да понижи очакванията си за ръста на потребителските цени през тази година до 1,5% на фона на поевтиняващите енергийни стоки. Новата оценка вероятно ще бъде обявена още след края на следващото заседание на банката, което ще се проведе на 20-21 януари.

"Дори и йената да се задържи около 120 за долар и петролът да се покачи обратно до над 60 долара за барел, базисната инфлация през април 2015 г., когато ще се видят последиците от покачването година по-рано на данъка върху потреблението, ще попадне на отрицателна територия", отбеляза Яджима.

За разлика от главния икономист на NLI Research Institute експертите от Barclays не прогнозират отрицателна потребителска инфлация, дори и петролът да продължи да поевтинява.

"Един допълнителен спад на цените на петрола до 30 долара за барел или по-ниско... ще тласне годишната базисна потребителска инфлация на негативна територия чак през януари 2016 г.", отбелязаха от британската банка.

Може ли слабостта на йената да компенсира по-евтиния петрол?

Някои анализатори предупреждават също, че положителният ефект от по-ниските цени на суровия петрол, който се търгува в долари, може да бъде неутрализиран, ако йената спадне още повече. Японската валута изгуби 40% от покупателната си сила спрямо зелените пари в последните две години.

"Последиците за икономиката ще са положителни, докато нивата на петрола и йената се задържат", смята Топи Суехиеро, икономист на Mizuho Securities. Той все пак очаква йената да спадне до 140 за долар, а "черното злато" да отбележи възстановяване до 60 долара за барел.

Мартин Шулц, старши икономист на Fujitsu Research Institute, пък счита, че по-евтиният петрол е благодат, дори и йената да остане евтина. По думите му основните бенефициенти ще са малките и средните предприятия, които са били притиснати от по-слабата валута и относително високите доскоро цени на енергийните стоки.

"Ниските цени на петрола правят голямата разлика и в крайна сметка неутрализират негативните ефекти от по-евтината йена", каза той.

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Точно това се опитвам да кажа и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Дефлацията е кошмарна за тея над нас, че не могат да ни обират, това вече го писах, за нас хорицата дефлацията си е даже идеална .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Вече сме стигнали до момента, когато каквото и да се случи все е лошо. Нали до скоро се твърдеше, че слабата валута е полезна за износа, но вредна за вноса на суровини, защото те стават относително скъпи. За късмет на японците точно в този момент петролът поевтиня драматично. Което според мен е възможно най-добрият сценарий за Япония. Да, ама сега тук чета, че и това не било добре, щото щяло да подхрани дефлацията. Кое е добре тогава? Кое е добре тогава?! Да се върне петрола на 120 ли? Ами че нали това мигом ще убие Япония много по-добре от всякаква дефлация. Ще убие и производителите на петрол, защото на тази цена няма да има кой да го купува. Но статии като тази се пишат за да ни убедят, че от дефлацията по-лошо няма и трябва да хвърляме шапки и да викаме Ура всеки път, когато цените се вдигат. Какво да се прави. Още древните римляни са обърнали внимание на една много интересна особеност на човешкия мозък. Да вярва на всичко, което звучи абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още