IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 5-годишните японски ДЦК слезе до нула за първи път

Японската централна банка подкрепя търсенето, преследвайки инфлация от 2%, докато от друга страна предлагането спада

11:54 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 5-годишните японски ДЦК слезе до нула за първи път

Доходността по 5-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) на Япония слезе до нулата за пръв път във вторник сутринта. Според Financial Times това е още един знак, че Японската централна банка (ЯЦБ) задушава развитието на пазара.

Цените на облигациите, които се изменят обратнопропорционално на доходността, се повишават заради агресивната програма за покупка на активи на ЯЦБ, която тласна възвръщаемостта по дълговите ценни книжа с дюрация до 4 години на отрицателна територия. След като бичият пазар напредна още във вторник, доходността по 5-годишните ДЦК с падеж декември 2019 г. се понижи от 0,006% до 0%.

Офертните цени са дори по-високи, сочат данни на Bloomberg, което означава доходност от -0,005 на сто. С други думи - купувачите плащат за привилегията да държите японски държавен дълг.

Доходността по облигациите в глобален мащаб спада, като това е валидно за 21 от 25 развити пазара. Дори 5-годишните ДЦК на Швейцария са на отрицателна територия.

Според анализатори отрицателната възвръщаемост по японските ДЦК, която означава, че инвеститорите със сигурност ще изгубят пари, е отражение на необичайно затегнатите пазарни условия, причинени от преследването на ЯЦБ на целта за инфлация от 2%.

Новите емисии на книжа през следващата фискална година, започваща през април, ще бъдат малко, след като правителството разчита повече на по-високи данъчни приходи, за да финансира разходите си. Размерът на емисиите на японски ДЦК ще бъде най-ниският от 2008 г. - само 36,9 трлн. йени, увери самият финансов министър Таро Асо.

В този контекст купувачите на японски дълг разбират, че предлагането ще бъде ограничено, а търсенето – високо, в сравнение с усещането на пазарните участници другаде по света, смята главният лихвен стратег на Deutsche Bank в Токио Макото Ямашита.

В САЩ е неясно кога ще бъде първото покачване на лихвените проценти, докато Европейската централна банка все още не е потвърдила времевата рамка или размера на евентуалната програма за покупка на ДЦК.

Свръхограниченият пазар е добра новина за японското финансово министерство, което се опитва да удържи нарастващите разходи по обслужването на най-големия брутен дълг на страна в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още