IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия останаха под влиянието на поевтиняващия петрол

Покачването на йената спрямо долара засегна японските износители

10:58 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите в Азия останаха под влиянието на поевтиняващия петрол

Азиатските индекси отчетоха смесени резултати във вторник, като пазарът се фокусира върху данните от континента и продължаващия спад на международните цени на петрола.

"Черното злато" поевтиня с над 5 на сто в понеделник, след като Goldman Sachs намали прогнозите си за краткосрочните пазарни стойности. Впоследствие пониженията продължиха и днес, като цената на WTI спадна под 45 долара за барел.

В Китай Shanghai Composite се покачи леко с 0,2% след публикуваните икономически данни от страната.

Доклад на Митническата администрация в Пекин показа, че търговският излишък на Поднебесната империя е намалял за първи път от три месеца през декември. Излишъкът се сви до 49,6 млрд. долара от рекордните 54,5 млрд. долара месец по-рано. Прогнозата на пазара бе за ниво от 48,9 млрд. долара.

Износът на Поднебесната империя нарасна с 9,9% спрямо същия период на миналата година през декември, надхвърляйки прогнозите за покачване с 6%. Вносът пък спадна с 2,3 на сто спрямо декември 2013 г. при прогнози на анализаторите за отстъпление от 6,2 на сто.

"Не е огромна изненада, че Китай е силно зависим от износа, който насърчава растежа в момента, тъй като вътрешното търсене остава нестабилно. Това се случва, тъй като Китай може да поддържа стабилни условия на търговия", каза Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

Сред най-активно търгуваните бяха книжата на Agricultural Bank of China, които поевтиняха с 0,3 на сто. Bank оf Китай пък загуби 0,7% от пазарната си капитализация.

В Хонконг индексът Hang Seng набра скорост, за да добави 0,8%. В същото време юанът се повиши спрямо зелените пари, за да достигне ниво от 6,2015 юана към долар във вторник.

Японският индекс Nikkei 225 се оттласна от едноседмичното дъно, след като ден по-рано търговията бе затворена заради честването на национален празник.

Данните от страната показаха стабилен излишък по текущата сметка за пети пореден месец през декември. Същевременно йената се покачи с 0,4% спрямо зелените пари до 117,8, което натежа върху износителите. Sony, Toshiba и Toyota Motor реализираха загуби между 1 и 3%.

Австралийският S&P ASX 200 спадна за втори пореден ден на фона на поевтиняващите суровини.

В Австралия най-тежко засегнати бяха местните производители на енергия. Oil Search изтри почти 3 на сто, докато Santos и Woodside Petroleum изгуби 1,1 на сто и 1,7%. Капитализацията на Atlas Iron пък спадна с над 10 на сто.

Rio Tinto съобщи, че очаква да започне износ на уран за Индия от 2017 г. Въпреки това цената на суровината спадна, което доведе до поевтиняване на книжата на дружеството с 1,8%.

Южнокорейските акции отстъпиха леко във вторник. Във фокуса бяха петролната рафинерия SK Innovation и най-голямата химическа компания в страната LG Chemical, които намаляxa със съответно 2,4% и 0,3 на сто. Kepco пък изтри повече от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още