IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония вече не е нация от спестители

През изтеклата фискална година нормата на спестяване е била отрицателна за първи път откакто се води статистика

17:39 | 26.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония вече не е нация от спестители

Япония, отдавна сочена като пример за спестовност и като "нация от спестители", вече не спестява, според данни, цитирани днес в Nikkei Asian Review, съобщава Marketwatch.

За фискалната година, която приключи през март, нормата на спестяване на домакинствата в Япония е спаднала до минус 1,3%, според правителствената статистика – първата отрицателна стойност, откакто се изчисляват данните от 1955 г., посочва Nikkei.  

Част от намалението вероятно се дължи на ръста в разходите преди вдигането на данъка върху потреблението на 1 април, но докладът посочва и мащабно свиване на спестяванията от страна на възрастните хора.

Данните имат особено значение за Япония, като голяма част от огромния дълг на правителството се финансира от спестявания на населението.

"Ако по-малко хора купуват държавни облигации, това би подклаждало натиск за повишаване на дългосрочните лихвени проценти", коментира Масахиро Нишикава от Goldman Sachs Japan.

Същевременно доходността по 10-годишните японски ДЦК е на най-ниското ниво в историята от 0,33% на фона на ултра експанзионистичната политика на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Явно им писна на Японците - те спестяват онея печатят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още