IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония повиши прогнозата си за растежа през следващата фискална година

Токио обаче смята, че през текущата икономиката ще запише спад от 0,5% при първоначални прогнози за ръст от 1,2%

16:58 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Японското правителство повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната за следващата фискална година, предава Wall Street Journal. Това е оптимистичен сигнал за икономиката, която изпадна в рецесия въпреки опитите на премиера Шиндзо Абе да оправи нещата.

Освен това властите в Токио понижиха прогнозата за растежа през текущата финансова година, след като Абе продължава да се бори със забавящата се икономика и опасенията от дефлация.

В своя полугодишен доклад правителството отбелязва, че икономиката едва ли ще се разшири с 1,5% през фискалната година, приключваща през март 2016 г., от 1,4 на сто досега. Управляващите обаче намалиха очакванията си за икономическия ръст за текущата година до спад от 0,5% в сравнение с предходната прогноза за растеж в рамките на 1,2 на сто.

Разнопосочните прогнози сигнализират, че въпреки че в краткосрочен план предизвикателствата могат и да не се разсеят, властите смятат, че последните опити на Абе ще се отплатят в дългосрочен план. През декември Абе предостави стимули за близо 29 млрд. долара с надеждата да разпали потреблението и бизнес активността. Освен това той обеща, че ще накара фирмите да повишат работните заплати, които стагнират от края на 90-те години на ХХ век.

Занижените очаквания за ръста през сегашната финансова година предполагат, че управляващите са били твърде оптимистично настроени относно способността на икономиката да поеме по-високия данък върху продажбите, влязъл в сила през април. Това се отрази на потреблението, с което японската икономика навлезе в рецесия и накара Абе да отложи повторното покачване.

По-ниските цени на петрола също осуетяват опитите на Абе да се пребори с дефлацията. Все пак властите се надяват, че поевтиняващата йена и по-евтините горива ще повишат покупателната способност на населението и ще облекчат разходите на бизнеса в Япония, която е нетен петролен вносител.

Въпреки че спадът на йената намали част от тези ползи, тя бе причината финансовите резултати на производителите в чужбина, изразени в йени, да се увеличат – стимул, който Абе се надява, че ще се пренесе върху работниците чрез по-високи заплати.

Имайки предвид всичко това, някои икономисти смятат, че прогнозата за растежа в Япония е твърде консервативна.

„Ако цените на петрола се задържат около сегашните нива от 50 долара за барел, реалният японски икономически растеж лесно може да скочи до 2% или повече“, коментира главният икономист на Dai-ichi Life Research Institute Тошихиро Нагахама. „Правителството изглежда твърде предпазливо.“

Японското правителство очаква, че инфлацията ще се покачи до 1,4% през фискалната 2015-2016 г. - по-бързо от прогнозираните 1,2 на сто за тази година. Въпреки че по-евтиният петрол осуетява опитите на Японската централна банка да повиши инфлацията до своята цел от 2 на сто, Страната на изгряващото слънце „най-вероятно ще постигне солиден напредък по изваждането на икономиката от дефлацията“, заяви икономическия министър Акира Аамари по време на пресконференция.

Освен това правителството и управляващата коалиция се споразумяха разходите за следващата година да бъдат 96,34 трлн. йени – най-голямата сума в историята. Цифрата подчертава дилемата на Япония – изборът между управлението на бюджетния дефицит и грижата за застаряващото население.

Според управляващите възстановяващата се икономика може да донесе данъчни приходи за 54,53 трлн. йени. Сумата би била най-високата за последните 20 години. Това би спомогнало на правителството да понижи годишните си емисии на дълг с повече от 4 трлн. йени до 36,86 трлн. йени, обясни финансовият министър Таро Асо.

В резултат на това администрацията на Абе най-вероятно ще съумее да намали наполовина нивото на бюджетния дефицит от следващата година до нивата му от преди 5 години, увери самият Шиндзо Абе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още