IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Оперативната среда за японските банки ще зависи от успеха на Абеномиката

От агенцията за кредитен рейгинг очакват, че най-големите банки ще разширят дейността си в чужбина, за да подобрят рентабилността си

13:25 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	В момента 30% от оперативните печалби на японските банки се дължат на дейностите в чужбина.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В момента 30% от оперативните печалби на японските банки се дължат на дейностите в чужбина. Снимка: Ройтерс

Неизвестните относно бъдещия успех на икономическите реформи в Япония ще усложнят оперативната среда за най-големите банки в страната, чиито печалби бяха стимулирани през фискалната 2014 г. и първата половина на 2015 г. от оптимизма около Абеномиката, пише Ройтерс, цитирайки доклад на ангенция Fitch Ratings.

На 9 декември международната компания постави под негативно наблюдение кредитния рейтинг на Страната на изгряващото слънце заради високия и увеличаващ се правителствен дълг. Действието на агенцията подхрани опасенията относно готовността на властите в Токио да постигнат целите на фискалната консолидация.

Големите японски банки продължават да разчитат на местния бизнес за приходите и печалбите си, но средата, в която оперират, остава слаба, като в краткосрочен план не се очертават нови възможности за растеж. Ето защо прогнозите за доходите от операциите в страната остават непроменени. От Fitch очакват банките да се ориентират към експанзия зад граница, за да стимулират рентабилността си.

Въпреки това подобно разширяване на дейността води със себе си и допълнителни рискове, тъй като трезорите разпростират интересите си основно към развиващите се пазари. Експертите на Fitch вярват, че изпълнението на стратегиите за експанзия в чужбина ще бъде един от най-съществените фактори не само за жизнеспособността на банките в следващите 18 месеца, но и за суверенния рейтинг на Япония.

Пламъкът, който разпалиха правителствените планове за икономически реформи, стимулира местния пазар през последните 18 месеца, повишавайки обемите, сумата на събраните такси и борсовите индекси като цяло. По този начин заради все още високите вложения на банките в акции рентабилността и капитализацията им нараснаха. Но от Fitch считат подобни ръстове за нестабилни. Най-големите банки понижиха вложенията си в акции до 25% от своя капитал.

Експозициите им към японски правителствени облигации също бяха намалени рязко, въпреки че те все още заемат осезаем дял. По този начин банките разполагат със средства, с които да сформират експозиции в чужбина, за които се надяват, че ще допринесат в по-голяма степен за финансовия им резултат. В момента 30% от банковите оперативни печалби се дължат на дейностите в чужбина.

Ниските разходи за финансиране и по-високата доходност от кредитите в чужбина подкрепят нетния лихвен марж на банките. Но от Fitch очакват растящата конкуренция в Азия да потисне нетния лихвен марж от чужбина и да направи по-трудно изпълнението на целите. По този начин всяко съществено подобрение в нетния лихвен марж най-вероятно ще произлиза от покачването на апетита за поемане на риск.

Ако се случи това, от Fitch прогнозират, че банките правилно ще смекчат рисковете чрез изграждането на допълнителни капиталови буфери. Но въпреки това значително подобрение на капитализацията едва ли ще има поне до края на финансовата 2016 г., тъй като по-евтината йена може да увеличи рисково-претеглените активи в момент, в който банките са под натиск да повишат коефициента за изплащане на дивиденти.

Fitch очаква, че големите японски банки ще могат да покрият всички изисквания за капитала чрез рефинансиране на първостепените дългове на дъщерните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още