IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Япония могат да проправят път на Абеномиката

Японците гласуват на извънредни парламентарни избори за долната камара на парламента

11:31 | 14.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Япония гласува на извънредни парламентарни избори за долната камара на парламента, които се очаква да затвърдят мнозинството на управляващата Либерално-демократическа партия. Ако това се случи, премиерът Шиндзо Абе ще може да даде тласък на икономическа програма, насочена към избавянето на страната от дефлацията, пише Bloomberg.

Очаква се партията на Абе да спечели около 300 от общо 475-те места в долната камара, разкрива проучване, публикувано в медиите на 12-и декември. В комбинация с коалиционния партньор Комейто, тя ще запази “супер мнозинството” си, печелейки 317 места.

Около 104 млн. японци имат право да гласуват в рамките на днешния изборен ден, който приключва в 20 ч. местно време.

60-годишният премиер фокусира кампанията си върху необходимостта да се продължат икономическите политики, започнати при встъпването му в длъжност през декември 2012 г.

Навлизането на икономиката към рецесия през третото тримесечие е поредният знак, че много японци не са облагодетелствани от случващото се в момента. Убедителната победа може да даде на Абе мандат от четири години и възможността да направи обещаното преструктуриране на икономиката.

Промените в селското стопанство, корпоративното управление и здравеопазването, както и обещаните мерки за насърчаване и улесняване на жените да работят, са сред целите на Абе, но е възможно те да срещнат силна съпротива от лобистки групи.

Премиерът обяви, че разпуска парламента на 18-и ноември, заявявайки, че иска нов мандат за своята икономическа програма. Той обяви, че е готов да подаде оставка, ако либерал-демократите не получат категорично мнозинство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още