IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата битка в САЩ за Иран се засилва

Постигането на ядрена сделка среща съпротивата на републиканци и някои демократи, както и на традиционните американски съюзници в Близкия Изток

11:41 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Залогът на американския президент Барак Обама, че ще откаже Иран от придобиването на ядрено оръжие чрез дипломатическо споразумение е изправен пред сериозно изпитание у дома. Президентът трябва да превъзмогне настроенията на скептичните републиканци и на някои демократи в Конгреса, пише в свой анализ The Wall Stree Journal.

Политическата борба - част от най-сложната битка по време на мандата на Обама - вече започна. Контролираният от Републиканската партия Конгрес настоява за по-голяма роля при оформянето на ядреното рамково споразумение, което бе постигнато в края миналата седмица между Иран, САЩ и пет други нации.

Обама също така трябва да балансира между сложните фракции в Близкия изток, отчитайки все по-нарастващата нестабилност в региона. И той трябва да направи всичко това на фона на доста спорната президентска надпревара в САЩ.

„Залозите са огромни", заяви Робърт Айнхорн, доскоро един от водещите съветници на правителството на Обама при преговорите с Иран. „Това е основен компонент не само на неговата външна политика, но и на неговото президентство. И това е една голяма битка".

Председателят на Комисията по външни отношения на Сената, републиканецът Боб Коркър заяви в неделя, че Конгресът трябва да играе по-голяма роля при обсъждането на окончателния ядрен пакт с Иран, който преговарящите имат за цел да сключат до края на юни. „Много е важно Конгресът да вземе отношение", заяви Коркър пред телевизия Fox.

Републиканските лидери в Сената планират гласуване на 14 април на предложението на Коркър, което би попречило на правителството на Обама да вдигне санкциите срещу Иран в продължение на 60 дни. Забавянето ще позволи на Конгреса да преразгледа и евентуално да гласува окончателното споразумение с Иран, което предвижда да бъдат вдигнати санкциите. Белият дом заплаши да наложи вето на законопроекта в настоящия му вид, заявявайки, че това може да застраши преговорите.

“Мисля, че Конгресът ще настоява всяка сделка, договорена с иранците, да дойде в Конгреса за нашия преглед, преди Конгресът да вдигне санкциите“, заяви републиканецът сенатор Линдзи Греъм пред CBS. Той добави, че подкрепя даването на време на преговарящите да постигнат окончателно споразумение заедно до крайния срок на 30 юни.

В неделя Коркър обяви, че законопроектът му е близо до събирането на 67 гласа, необходими за отхвърляне на президентското вето. Признавайки силата на двупартийната подкрепа за законопроекта на Коркър, представители на правителството заявиха, че Обама е отворен за компромисно решение, което да даде на конгресмените ограничен надзор над сделката.

„Надеждата ми е, че ще можем да намерим нещо, което да позволи на Конгреса да изрази себе си, но без да навлиза в традиционните президентските прерогативи - и да гарантира, че, ако в действителност ние постигнем добра сделка, ще можем да продължим напред и да я приложим“, заяви в неделя в интервю за The New York Times Обама.

Белият дом значително активизира съдействието си с конгресмените, и по-специално с Коркър, който заяви, че е разговарял с министъра на енергетиката Ернест Мониц три пъти, откакто бе обявено споразумението. Високопоставени политици планират брифинги по темата с конгресмени за споразумението. Като един от преговарящите Мониц заяви в неделя пред телевизия CBS, че със споразумението САЩ ще „е блокирал всички пътища към бомбата".

Тази позиция на правителството също така бе нападната и от израелския премиер Бенямин Нетаняху, пламенен критик на преговорите с Иран. Нетаняху настоя Обама да прекрати постигането на „лоша сделка“.

„Истинският проблем в региона“ е, „че това ще предизвика ядрена надпревара сред сунитските държави в Близкия изток“, каза той в неделя пред телевизия ABC. „Това е глобална заплаха“.

Рамковото споразумение е по-подробно, отколкото очакваха мнозина наблюдатели. Въпреки това то оставя отворени някои ключови въпроси, включително времето за облекчение на санкциите срещу Иран, ограниченията за ядрени изследвания и разработки на Техеран, и отношението към евентуалните военни измерения на предходните ядрени разработки.

Критиката на Нетаняху получи рязък отговор от дългогодишния демократичен сенатор Даян Фейнстейн, член на Сенатската комисия по разузнаването. Тя заяви, че той трябва да успокои кампанията си за проваляне на сделката с Иран. „Иска ми се той да се съдържаше“, заяви сенаторът от Калифорния за CNN. „Не мисля, че поведението му е от полза“.

Миналият месец Нетаняху реши да изнесе реч пред Конгреса по покана на републиканските лидери и без уговорка с правителството на Обама. В този разговор той изключи сключването на каквато и да е сделка с Иран, което обтегна отношенията му с Белия дом и разгневи някои демократи.

Обама е изправян пред предизвикателства с високи залози откакто встъпи в длъжност, включително с икономическата криза в САЩ, бюджетните преговори и тежките политически спорове около промените в здравеопазването. Той не се бе сблъсквал с такъв тест на дипломатическата си политика, какъвто случаят с Иран представлява.

„Това не е просто бизнес както обикновено. Това е нещо, което е по-мащабно и по-задълбочено по отношение на интензивността на разногласията във Вашингтон и в цялата страна“, заяви Ричард Хаас, председател на Съвета по външни отношения и бивш член на правителството на Джордж У. Буш. Кампанията се разгръща, каза той, „в момент, в който Близкият Изток се разплита".

Сделката също така рискува да подхрани вълнения в Близкия изток. Съюзниците на САЩ в региона, по-специално Израел и Саудитска Арабия, са загрижени, че окончателното споразумение ще подсили Иран.

Преговорите по пакта обтегнаха отношенията с традиционните американски съюзници в региона. Обама е провел дълъг телефонен разговор с Нетаняху след като сделката бе обявена в четвъртък, заяви високопоставен представител на правителството. Той добави, че има план тази пролет да се свика среща с лидерите на страните от Персийския залив в Кемп Дейвид, президентския имот в Мериленд.

„Това, което той ще иска да постигне, е да ги успокои за ядрената сделка и да се опита да ги разубеди да не предприемат едностранни действия, които САЩ смята, че биха били контрапродуктивни“, заяви Хаас. „В случая на Израел това означава да ги възпре от военен удар; в случая на Саудитска Арабия, това означава да ги възпре от закупуване на ядрено оръжие от Пакистан“.

Редица високопоставени арабски политици предупреждаваха Белия дом през последните месеци, че саудитското правителство би могло да потърси помощта на Пакистан при разработването на ядрени технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още