IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, Япония и Южна Корея се ангажират с политики в подкрепа на търсенето

Централните банкери и финансовите министри на трите страни посочват, че световната икономика преминава през фаза на несигурност

13:31 | 03.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китай, Япония и Южна Корея се ангажират с политики в подкрепа на търсенето

Централните банкери и финансовите министри на Китай, Япония и Южна Корея заявиха в неделя, че остават ангажирани с политиките за подкрепа на търсенето в целите на умерения и непостоянен растеж в световен план, предава Ройтерс.

Представителите на трите азиатски икономики проведоха съвместна среща в Баку, водена от японския заместник министър-председател и финансов министър Таро Асо.

Съвместното изявление на страните отбелязва, че световната икономика преминава през фаза на несигурност и растежът остава умерен.

“Решени сме да продължим да осъществяваме навременни и ефективни макроикономически политики, за да помогнем за стимулирането на търсенето”, гласи изявлението.

“Структурните реформи за увеличаване на потенциала за растеж трябва да останат важен приоритет”, допълва то. Текстът призовава още за предпазливост по отношение на паричната политика.

“В несигурната среда на глобалната икономика паричната политика трябва внимателно да се формира и комуникира, така че да се минимизират отрицателните ефекти”, посочват представителите на трите азиатски страни.

Много икономисти предупреждават, че очакваните повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ докато много други централни банки продължат да упражняват свободни парични политики може да доведе до нестабилност на капиталовите потоци и валутните курсове.

В продължение на много години азиатските икономики бяха двигател на световния икономически растеж, но сега не успяват да запазят набраната инерция.

Растежът в Китай, втората най-голяма икономика в света, спадна до шестгодишно дъно от 7% през последното тримесечие на миналата година, но растежът от 2,2% все още е разглеждан като слаб, а икономиката трябва да измине известен път преди да се възстанови напълно от годините на дефлация.

Финансовият министър на Южна Корея Чой Киунг-хуан заяви пред журналисти в Баку, че темпът на икономическия растеж на страната му ще бъде подобен на този от 2014 г. - 3,3%. По думите му политиците са склонни да изчакат до края на юни преди да решат дали са необходими повече стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още