IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гартман: Изтичането на пари от развиващия се свят не е повод за безпокойство

Средствата просто се насочват към пазари с по-привлекателна доходност, смята инвеститорът

09:12 | 14.06.15 г. 1
Гартман: Изтичането на пари от развиващия се свят не е повод за безпокойство

Парите, които се изливат от развиващия свят, не са причина за безпокойство за финансовите пазари, тъй като ще бъдат в подкрепа за развитите страни, смята популярният инвеститор Денис Гартман.

Развиващите се пазари отчетоха рекордни изходящи потоци според новите данни от измерителя на финансови потоци EPFR Global, които показаха, че средствата са спаднали с най-бързия си темп от 2008 г. насам.

Но вместо да държат тези пари в брой, инвеститорите ги насочват към Северна Америка и Европа, където политическата обстановка е по-стабилна, каза пред CNBC редакторът и издател на The Gartman Letter.

"Аз всъщност мисля, че ако парите си тръгват от Китай и от развиващите се пазари, ще си зададем въпроса: "Къде да отидат?". "Умните" пари ще си кажат: "Аз отивам там, където доходността е най-добрата, когато политическите обстоятелства са малко трудни за разбиране", каза Гартман.

Приблизително 9,3 млрд. долара изтекоха от развиващите се пазари от понеделник до четвъртък тази седмица, съобщи EPFR. От цялата сума 7,1 млрд. долара са средства от Китай.

Новината дойде, след като по-рано този месец Credit Suisse предупреди, че китайският фондов пазар в момента е надценен с 23% и има потенциал за спад с 15 на сто в доларово изражение до края на годината.

Тази седмица MSCI избра да не включва китайските акции в своя глобален индекс, следящ развиващите се пазари, посочвайки трудния достъп до пазара. Ако компанията бе решила да ги включи, милиарди долари от пасивните фондове щяха да бъдат насочени към китайски акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''китайският фондов пазар в момента е надценен с 23% '' - не е много Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още