IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският капиталов пазар надхвърли 10 трлн. долара за първи път

Едногодишният ръст на пазарната капитализация на китайските компании е по-голям от целия пазар в Япония

12:52 | 14.06.15 г. 2
<p>
	Инвеститори в Китай се запознават с борсова информация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститори в Китай се запознават с борсова информация. Снимка: Ройтерс

Стойността на акциите на публичните компании в Китай надхвърли 10 трлн. долара за първи път, съобщи Bloomberg.

Пазарната капитализация на компаниите, които са листнати на борсите в Китай, възлиза на 10,05 трлн. долара, което е увеличение от 6,7 трлн. долара за 12 месеца, сочат данни, анализирани от агенцията. Ръстът е по-голям от целия капиталов пазар в Япония, който се оценява на 5 трлн. долара. Най-големият пазар в света е американският – той се оценява на близо 25 трлн. долара.

Ръстът в Китай е и най-големият в света в доларово изражение за 12-месечния период и се обяснява с прилива от средства, които китайски частни инвеститори насочват към ценни книжа в страната в очакване повишенията да продължат.

Пазарните капитализации са на най-високите си стойности от пет години.

Извън Китай инвеститорите не демонстрират подобен ентусиазъм за местните акции. За седем дни до сряда са изтеглени нетно 6,8 млрд. долара от китайските фондове за акции, отчете Barclays Plc., като се позова на данни от EPFR Global. Акциите на китайски компании, които са листнати на две места, струват средно над два пъти повече на борсите на континента, отколкото в Хонгонг.

Шанхайският индекс Shanghai Composite нарасна със 152% през последните 12 месеца – това е най-силният ръст сред глобалните индекси, които Bloomberg следи. Индексът Shenzhen Composite, който се базира на акциите на по-малката от двете борси в Китай, скочи със 194%.

Ръстовете се захранват от спекулациите, че правителството ще предприеме още мерки в подкрепа на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
Ухааааа, ний ше плескаме дупета у тавана, дори и на 10 милиарда.....ама на, таман стигнем 10-те милярда и се будя с отвити крака... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още