IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовникът за евентуална коалиция в Турция започва да тиктака

Вероятно през следващата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган ще даде на премиера Ахмет Давутоглу срок от 45 дни, в които да състави правителство

09:20 | 23.06.15 г.
Часовникът за евентуална коалиция в Турция започва да тиктака

След като отнеха парламентарното мнозинство на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, гласоподавателите в Турция поставиха огромно предизвикателство пред политиците – да сформират първото от десетилетия коалиционно правителство, пише Financial Times.

Различията между политиците обаче са толкова съществени, че преодоляването на пропастта между основните партии се оказва трудна задача.

Министър-председателят Ахмет Давутоглу обвини основните опозиционни партии, че са в съюз с чужди сили и терористи. Опозицията пък обвини управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в прикриване на огромни корупционни скандали. Сега те трябва да се опитат да намерят допирни точки.

Часовникът започва да тиктака от днес, след като новият турски парламент положи клетва. След като бъде избран говорител – вероятно в началото на следващата седмица, Ердоган ще даде на Давутоглу 45 дни срок да състави правителство.

Резултатите от преговорите биха могли да оформят външната политика на Турция, особено в съседна Сирия, управлението на забавящата се икономика, както и съдбата на спорния законопроект за сигурността, който според опозицията е прикритие за нови репресии срещу дисидентите.

Има няколко възможни изхода. Най-вероятно е да се сформира коалиция между ПСР и Републиканската народна партия (РНП) - основната опозиционна сила, или по-малката крайнодясна Партия на националистическото движение (ПНД).

Четвъртата парламентарно представена партия в Турция – прокюрдската Народна демократична партия, вече заяви, че няма да влиза в коалиция с ПСР. Същевременно ПНД изключи вероятността от съюз с по-малките партии, което означава, че правителство на малцинството не би било жизнеспособно.

И РНП, и ПНД обаче отказват да се присъединят към правителство, ръководено от Давутоглу, ако той не се съгласи да възобнови корупционните разследвания, които струваха на ПСР няколко министри през 2013 г. Разследванията обаче бяха спрени, преди да застрашат политическия живот на други членове на управляващата партия.

Крайнодясната ПНД настоява също така правителството да прекрати мирните преговори с Кюрдската работническа партия, която се разглежда от Анкара, САЩ и Европейския съюз (ЕС) като терористична група. Въпреки това медиите в Турция съобщиха през почивните дни, че ПНД може и да смекчи възраженията си, ако получи 8 от постовете в кабинета.

Ако все пак не се стигне до сформирането на правителство в рамките на 45 дни, Ердоган може да свика нови избори през ноември.

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s предупреди през миналата седмица, че продължаващата политическа несигурност може да достигне нови нива, ако преговорите за коалиция не успеят. Нови избори потенциално биха могли да попречат на растежа, тъй като ще доведат до отлагане на инвестиции, посочва агенцията.

Загубата на мнозинството в парламента е голям удар за Ердоган, който цели да разшири президентските правомощия. Амбициите му обаче няма как да се реализират при тази конфигурация, тъй като партията му не може да прокара необходимите конституционни промени.

Според анализатори ПСР няма да участва в политическа сделка, която да застрашава дългогодишния ù лидер. От гледна точка на управляващата партия коалиционният партньор, който и да е той, ще трябва да се въздържа от разравяне на обвиненията срещу президента и сина му от 2013 г.

Не липсват и спекулации, че Ердоган всъщност се надява тайно преговорите за сформирането на коалиция да се сринат. Тогава той може да започне подготовката за нови избори, които биха могли да доведат до желания от него резултат – мнозинство за ПСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още