fallback

Китай разследва манипулация на фондовия пазар

Според съобщения в китайските социални медии чужди инвеститори са атакували акциите в страната с масирани къси продажби

09:32 | 03.07.15 г. 17

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа организира специална работна група за разследване на манипулация на фондовия пазар в страната, се посочва в изявление на регулаторния орган от четвъртък.

Ходът идва след обвиненията в китайските социални медии, че чуждестранни инвеститори са изпратили надолу цените на акциите сред масирани къси продажби въпреки коментарите на редица експерти, че пазарът е пропаднал поради ограниченията върху маржин търговията.

Маржин инвеститорите се нуждаят от малки суми, чрез които биха могли да генерират бързо големи печалби, но също така и големи загуби.

Интервенциите от китайските власти, включително изненадващото понижение на лихвите през миналия уикенд – четвъртото от ноември насам, и облекчаването на правилата за маржин търговията не успяват да ограничат спадовете на пазарите в Поднебесната империя в последните дни, припомня AP.

Китайските борси бяха най-добре представящите се в света през тази година, като пазарът в Шанхай добави повече от 150% за 12 месеца до 12 юни. Оттогава насам обаче бяха изтрити почти 30%, което изпрати акциите на територията на мечи пазар.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви, че основните опасения за манипулации идват от движенията на фючърсния пазар.

По-рано тази седмица гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан посочи, че водената от него институция "няма да позволи разпалването на регионална финансова криза" вследствие на пропадането на борсите в Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още