IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха сесията с повишения

Китайският бенчмарк Shanghai Composite увеличи ръста си до 5% в последния половин час от сесията, но приключва седмицата с понижение от 7,8%

11:24 | 28.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси продължиха да се възстановяват в последния ден от седмицата, а инвеститорите приветстваха втория ден на растеж на китайския и американския пазар, съобщава CNBC.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite приключи с повишение от 5%, увеличавайки ръста си през последния половин час на сесията. Ралито в петък последва ръста от 5,4% в четвъртък след новината в края на сесията, че централната банка на Китай е купила акции на сините чипове и иска държавните банки да купят повече юани от нейно име. Въпреки повишенията през двата дни индексът все пак приключва седмицата с понижение от 7,8%.

Междувременно Wall Street затвори сесията в четвъртък с повече от 2% ръст, изваждайки индексите от корекция благодарение на силните ревизирани оценки за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие.

На борсата в Шанхай енергийният сектор поведе пазара на фона на по-високите цени на петрола. Акциите на Sinopec поскъпнаха с 5,9%, а тези на PetroChina с повече от 4%.

Инвеститорите пренебрегнаха официалните данни, които показаха годишен спад от 2,9% на печалбите в промишления сектор на Китай за юли. Докладът е „не толкова ужасяващ, колкото очаквахме“, обяснява Бил Адамс, старши международен икономист в PNC Financial Services.

Междувременно акциите на борсата в Хонконг ударите едноседмичен пик. BAIC Motor отбеляза слаба печалба, след като Ройтерс съобщи, че компанията може да придобие дял в германския производител на автомобили Daimler.

Японският индекс Nikkei 225 отчете ръст от 3% и затвори над 19 000 пункта за пръв път от седмица насам, подкрепен от силната търговия.

Цената на акциите на Japan Display скочи със 7% след новината, че купува бизнеса на Sharp за производство на екрани с течни кристали. Акциите на Sharp от своя страна поскъпнаха с 9%.

Междувременно цената на акциите на инженерната компания Chiyoda се вдигна с 6%, след като се съгласи да купи 50-процентен дял от бизнеса с подводни услуги на петролната компания Ezra Holdings.

Преди отварянето на пазара в Япония бяха публикувани данни за юли, показващи смесени резултати. Разходите на домакинствата са спаднали с 0,2% на година, което е доста под очакванията за ръст от 1,3%. От позитивна гледна точка обаче потребителските цени остават без промяна спрямо миналата година въпреки очакванията за спад, а продажбите на търговците на дребно също се оказаха по-силни от очакванията.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори с ръст от 0,4%, отбелязвайки най-високите си стойности за последните осем дни и печалба за четвърта поредна сесия.

Банковият сектор обаче ограничи печалбата, като акциите на Australia New Zealand Banking и Westpac поевтиняха с по 1%.

Цената на акциите на Atlas Iron скочи с 19%, след като компанията обяви напредък в плановете си за съкращаване на разходите и повишаване на производството.

Акциите на веригата супермаркети Woolworths също поскъпнаха с 1,5%, въпреки че компанията отчете първия спад на годишната си печалба от две десетилетия.

Южнокорейският индекс Kospi също се повиши за четвърта поредна сесия с ръст от 1,5%, удряйки най-високите си стойности за последните 9 дни и приключвайки седмицата с повишение от 3,3%.

Акциите на производителя на стомана Posco поскъпнаха с 3,6%, а тези на Samsung Electronics – с 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още