IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият шанс на Китай да разсее опасенията около икономиката си

През следващата седмица започва среща на Комунистическата пария за одобряване на социални и икономически планове

11:05 | 22.10.15 г. 3
<p>
	Президентът Си Дзинпин.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Рязкото забавяне на втората най-голяма икономика в света и сривът на фондовите пазари през последните месеци разтърсиха света надлъж и нашир, коментира CNN Money.

Срещата на Комунистическата пария, която започва на 26 октомври, е шанс правителството да възстанови доверието в способността си да управялва сложната трансформация на китайската икономика.

Официалните представители ще обсъдят и одобрят социални и икономически планове за следващите пет години. Експертите казват, че установяването на пътната карта може да спомогне за преодоляване на опасенията у дома и извън страната.

„Правителството е вещо в използването на 5-годишни планове за повишаване на фискалните разходи в моменти на забавен растеж, което се възприема добре от пазарите, дори ако реалните разходи се увеличават постепенно през следващите няколко години“, пишат Николас Консонъри и Бен Уонг от Eurasia Group.

Въпреки последните сътресения Пекин се въздържа от агресивни стимули, като вместо това прилага по-малки разпокъсани мерки за управлението на по-постепенен спад.

Икономистите очакват правителството да понижи официалния си целеви ръст на БВП до средно 6,5% на година до 2020 г.

Това съвпада с медианната прогноза за растеж от 6,5% за 2016 г. на експерти в проучване на CNN Money и е значително по-бавно от ръста от 6,8%, очакван през тази година. По-рано тази седмица Пекин съобщи, че ръстът на БВП се е забавил до 6,9% през третото тримесечие.

„Целта е по-скоро символична, отколкото реална“, казва Кевин Лай от Daiwa. “Продължаваме да мислим, че правителството ще направи необходимото, за да се увери, че инвеститорите не изпадат в паника, и за да избегне масово изтичане на чужд капитал“.

Като цяло срещата ще бъде възможност за президента Си Дзинпин да потвърди ангажимента си за икономически реформи, обявени пред изминалите години, чиято цел е да позволят по-голяма роля на пазарите.

„Някои от последните развития, особено спасяването на фондовите пазари, хвърлиха съмнения върху ангажираността на Пекин за по-нататъшна либерализация“, казва икономистът Уей Яо от Societe Generale China. Това „ще бъде важно място за новите лидери да изяснят истинските си намерения“.

Очаква се правителството да обяви и изключване на членове от Комунистическата партия – включително високопоставени представители, уловени от антикорупционните усилия на Си Дзинпин. Кампанията вече обвини в корупция някои лица, като това вероятно ще продължи, макар и с по-бавна скорост, казва Лай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
мисля и това обяснявах миналия път на Data и на Адаша_Iliev щото и те бяха софльори с тоя долар "кат дигнели лихвите". Ше дигнат и ше ги удари тока Сашови, ей го ....iPhone 6s 1000 евра батко http://***.amazon.de/Apple-Iphone-6s-Space-simlockfrei/dp/B015A9DDAO/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1445504664&sr=8-3&keywords=iphone+6sXIAOMI MI 4i 4G LTE - 269 евра батко http://***.amazon.de/Snapdragon-Smartphone-Corning-Bildschirm-3120mAh/dp/B010DIR1QY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1445504807&sr=8-1&keywords=xiaomiHuawei P8 - Хуйразвей само 229 европеецаhttp://***.amazon.de/Huawei-P8-Smartphone-Touch-Display-schwarz/dp/B00W1KSK86/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1445504882&sr=8-1&keywords=huaweiЗначи продават Китайците на своя пазар тънко само едни 100млн. от МяоМи и Хуйразвей (в юани) и икономиката им ше "потъне" а Сашови ше утрепат коча с продажби от АйСифоня и ше цъфнат..... мдам мдобрем .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
....инвеститорите не изпадат в паника, и за да избегне масово изтичане на чужд капитал.----------------------------------------------Инвеститорите в Китай не са малоу/мни като в Инвестора и Комунистическата партия е направила повече от необходимото. Пусната система за международни плащания в юани CIPS и това "изтичане на капитали" е ДЕДОЛАРИЗАЦИЯ и единствените които изпадат в паника са Фашингтон - останалите ньет....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
През следващата седмица започва среща на Комунистическата пария за одобряване на социални и икономически планове.------------------------------------------------------------------------------Доверието е там и то се вижда в "Световната Баnка AIIB" защото членовете са и над 57 вече, докато в "Американската Световна Баnка" са има няма 15 йси или 20 йси .....И да подчертаем (Комунистическата Партия) за такива олигоФ/рени като IronKobilata където ми софлираше миналия път, че Руснаците били червени а тези не са, че и си сменяли президентите "редовно". Редовно редовно колко да е редовно има няма едни 12г. минимум ако изкарат 2 мандата то тва прай 24г. "Демокрация" ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още