IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска още 43 млн. евро за сирийските бежанци в Ливан

Средствата ще помогнат за подготовката на най-уязвимите групи от бежанците за приближаващата зима

16:14 | 02.11.15 г.
<p>
	Лагер на сирийски бежанци в Ливан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лагер на сирийски бежанци в Ливан. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще отпусне още 43 млн. евро под формата на хуманитарна помощ за сирийските бежанци и общностите, които са ги приютили, в Ливан.

„Трябва да подкрепим Ливан за това, че е щедър домакин на толкова голям брой бежанци от Сирия. Европейският съюз показва солидарност като най-големия хуманитарен донор в сирийската криза и сега увеличаваме помощта си за тези, които най-много се нуждаят от нея в този критичен момент. Ливан и неговият народ заслужават признание за това, че са приютили над 1,1 млн. сирийски бежанци. Днес бежанците от Сирия формират една четвърт от населението на Ливан”, заяви днес при посещение в Ливан европейският комисар по хуманитарната помощ и управление при кризи Христос Стилианидис.

Средствата ще помогнат за подготовката на най-уязвимите групи от бежанците за приближаващата зима. Ще бъде предоставена помощ за ремонт на сградите за настаняване, отопление, както и здравна грижа.

Ливан е страната с най-голям брой бежанци на глава от населението в света и е втора след Турция по отношение на абсолютен брой сирийски бежанци.

За тази година бюджетът на ЕС е предвидил общо 200 млн. евро допълнително за хуманитарна помощ за бежанците. От началото на сирийската криза европейският бюджет е отпуснал над 4,2 млрд. евро за хуманитарна помощ, както и за подпомагане на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още