IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай строи втори самолетоносач

Страната има дълга брегова линия и обширна морска акватория, която трябва да защитава.

13:37 | 31.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китай строи втори самолетоносач

Китай възнамерява да започне изграждането на втория си самолетоносач, съобщи на редовния си брифинг за журналисти говорителят на китайското министерство на отбраната Ян Юйцзюн, цитиран от Ройтерс.

Решението е взето след комплексна оценка на различни фактори, като било отчетено и това, че Китай има дълга брегова линия и обширна морска акватория, която трябва да защитава.

Според говорителя корабът се строи в североизточния пристанищен град Далиен.

Водоизместимостта му ще бъде 50 000 тона. На него ще се разполагат изтребители китайско производство Shenyang -15, както и други летателни апарати. За излитане на самолети с променлива геометрия на крилата ще бъде използва трамплин.

„Самолетоносачът ще бъде оборудван с всичко необходимо за изпълнение на задачите му", посочи Юйцзюн.

При строителството му ще бъде използван опитът от експлоатацията на първия китайски авионосец  Liaoning. Той бе достроен в Китай на базата на съветския тежък авионосен крайцер "Варяг", който Пекин закупи от Украйна в края на 1990-те години. Той постъпи в състава на китайския флот през 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още