IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да научи Китай от прехода в Полша?

Бившият финансов министър Гжегож Колодко ще говори на конференция в Пекин в четвърък

20:45 | 27.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато става дума за управлението на икономическия преход в Китай от социализъм към система, по-тясно свързана с принципите на свободния пазар, властите в Пекин биха могли да се поучат от Полша. Това твърди Гжегож Колодко, който беше министър на финансите в Полша през 90-те години. Тогава икономиката на източно европейската страна се възстановяваше след последиците от падането на желязната завеса.

Колодко ще говори в четвъртък в Пекин на конференция, организирана от Китайската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ). Той призовава за реформи в държавния сектор, като властите положат усилия да се справят с монополите и позволят приватизация, пише Bloomberg.

Съветът му е същият като на мнозина други наблюдатели, които призовават Китай да се справи с "лошите" кредити в банковия сектор, както и да го преструктурира, за да позволи по-добра конкуренция, включително и за чуждестранни кредитни институции.

По-рядко се чуват препоръките към китайското правителство да предприемат мерки за нарастващото неравенство, както и да харчат по-малко за отбрана, а вместо това да увеличат финансирането за образование и здравеопазване.

„Те трябва да вземат дръзкото решение да децентрализират, денационализират и да дерегулират икономиката още повече“, казва Колодко, който беше вицепремиер и финансов министър на Полша между 1994 и 1997 г., както и през 2002 и 2003 г. „Определено Китай може да се поучи от това какво проработи в Полша и какво – не“, допълва той.

Както Полша през 90-те години, днес Китай полага усилия да се справи с раздутите и задлъжнели държавни предприятия, както и да освободи валутата и капиталовите потоци, като същевременно гарантира, че ръстът остава устойчив.

Полша премина през турбулентни времена и в икономиката, и в политиката – нещо, за което Китай не е готов предвид решимостта на президента Си Дзинпин да държи комунистическата партия начело на управлението на икономиката, коментира Bloomberg.

И все пак фактът, че Колодко е поканен да говори на конференцията на 28 април, показва интерес към опита на Полша. „Те смятат, че Полша е история на успеха и че могат да научат нещо от този опит“, смята той.

Бившият министър на финансите на Полша е привърженик на политиката на постепенни реформи, а не на резки промени, които да зашеметят икономиката, като тези в Русия например или в ранните етапи на прехода в страната.

Източноевропейската държава премина през различни фази на преструктуриране, като затвори редица предприятия – от въглищни мини до автомобилни заводи. Правителството вдигна контрола от цените, въведе таван на заплатите, либерализира търговията и направи злотата свободно конвертируема валута.

Присъединяването към Европейския съюз през 2004 г. даде стимул на икономиката, която успя да премине през глобалната криза сравнително стабилна, макар че оттогава ръстът се забавя, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами да следват полския модел. Да се присъединят към ЕС и да емигрират в UK и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
От тоя анонимник - нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
по-скоро Полша да гледа какво може да научи от Китай, че само за 30г. станаха икономика номер 1 с резервна валута и не допускат някой да ги командори и да им каа кво да праат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още