IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въжеиграчеството на Китай

Надвисват ли отново облаци над глобалната икономика и дали те идват от изток и по-конкретно от Поднебесната империя

16:02 | 18.04.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Несъмнено има опасения, които помрачиха до известна степен настроението на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) във Вашингтон през уикенда.

Най-новите данни от Китай показват, че неговата икономика е нараснала през първото тримесечие на годината с 6,7 % на годишна основа. Забавянето й продължава. Тези данни обаче не ни дават окончателни отговори на въпроса как Китай ще повлияе на останалата част от света, пише в цитиран от БТА анализ за BBC Андрю Уокър.

Големият въпрос е как Китай ще направлява икономическия преход, който започна: трансформация на модела на икономически растеж, основан на бързото увеличаване на индустриалното производство, износа и инвестициите, в посока разчитане в по-голяма степен на потреблението на китайците и разширяването на сектора на услугите.
Китай освен това трябва да се приспособи към икономически растеж, който е по-нисък от 10-те процента средно годишно от последните три десетилетия. Почти всеобщо е мнението, че това равнище вече не е постижимо.

Само че, ако икономическият растеж е минимум 6,5 процента - целевото ниво на властите за следващите пет години, той все пак ще е доста впечатляващ според международните стандарти.

Инвестиции

Струва си също така да се отбележи изключителната роля, изиграна от инвестициите, направени както от държавата, така и от бизнеса. Миналата година, според данни, събрани от МВФ, инвестициите са възлизали на 43 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Много малко страни могат, или биха искали, да постигнат такова равнище.

Това е проблем, тъй като се подразбира, че при толкова високо ниво инвестициите включват много конкретни проекти, които не са жизнеспособни, особено в една икономика, която така или иначе се забавя. Това пък ще означава загуби за съответните компании и за инвеститорите и кредиторите, които осигуряват финансирането.

Делът на инвестициите от БВП започна да намалява - той бе още по-висок, но е необходимо да продължи да се понижава. Този процес и забавянето на икономиката като цяло вече оказват влияние върху останалата част от света и ще продължат да го правят.

Поредица доклади на МВФ, публикувани в навечерието на пролетната му среща, за общите
икономически перспективи, финансовата стабилност и държавните финанси по света, показват последиците от китайското забавяне.

В доклада си за изгледите за глобалната икономика, фондът нарисува картина на непрестанно разочароващо представяне след финансовата криза на Запад, на една световна икономика, която не успя да набере достатъчно импулс, за да генерира едно наистина силно възстановяване - и Китай е част от тази история.

Риск

И монументалният китайски преход остава потенциален риск за останалата част от света. Някои неблагоприятни последици от него вече се усещат.

Китай съвсем не е единственият фактор за това. Изследването обаче насочва вниманието към "безпокойствата за глобалните последици от превъзмогването на по-ранни изкривявания в китайската икономика, в момент, когато тя извършва преход към по-балансиран път на растеж след десетилетие на сериозно увеличаване на кредитите и инвестициите".
Докладът на МВФ за глобалната финансова стабилност също определя Китай като риск. Забавянето подкопа финансовото здраве на много китайски компании, което на свой ред увеличи проблемите с необслужвани кредити, пред които банките се изправят.

МВФ посочва, че сега ситуацията е управляема, но може да засегна останалата част от света и по-специално нововъзникващите пазарни икономики, ако продължи да се влошава.

Най-пряката заплаха, която произлиза от Китай, е въздействието върху производителите на суровини. Големият ръст на инвестициите в Китай в миналото означаваше високи равнища на търсене на метали и енергия.

Цените на тези артикули вече се понижиха рязко. В случая с петрола по-конкретно въпросът не е само в търсенето в Китай. Забавянето на китайската икономика също е фактор, но е налице изобилно предлагане на суров петрол.

Спадът на цените на тези суровини създаде нови опасности за финансовата стабилност на страните износители и се отрази на техните приходи.

Да се опита невъзможното?

И така, какъв икономически растеж можем да очакваме от Китай през идните години?
Официалното целево равнище е най-малко 6,5 %. Това накара лондонската консултантска фирма Capital Economics да зададе в изпратена наскоро до клиентите й бележка въпроса: "Опитва ли Китай невъзможното?"

Capital Economics заяви, че е изключителна рядкост страни да съумеят да овладеят такава ситуация, и заключи: "Ако Китай се цели в мишена, което никоя икономика от такъв мащаб не е улучвала, имаме сериозни основания да сме скептични, че той може да успее."
На практика официалната китайска статистика е определяна от мнозина за ненадеждна. Мнозина независими икономисти ще ви кажат, че реалният растеж на китайската икономика е значително по-нисък.

Това не означава непременно, че Китай ще повлече света към нова рецесия, но е показателно за вниманието, с което икономическото представяне на страната е следено отвън.

Подробното следене на международните последици от трансформацията на китайската икономика се съсредоточи в голяма степен върху търсенето на стоки, произведени в чужбина. Има обаче един друг важен въпрос около финансовата интеграция на Китай.

Мартин Улф писа във вестник Financial Times за потенциала за кризи в страни, които отварят финансовите си системи в международен план. "Възможно е светът изобщо да не успее да се справи с една китайска (финансова криза)", прогнозира той.

Ще е важно за останалата част от света колко добре ще запази равновесие Китай по въжето на този икономически преход.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 9
kloynat
преди 8 години
за щатите и фед или само хубави думи или нищо колкото и да не ни се иска те командват парада а ние само ще пляскаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
събрале сте се тука дървените философи да погребвате пак нация която е на 5000 год. Поне да бехте гледале оня професорот от Сашш какво ви говори, че не в Китай е проблема а в ЗАПАДА. Запада е темерел не са жълтите, но те си научили там стихотворението и продължават ..... :)) Сашш е първата държава където само за 300г. стана най-развита в света и първата където ше се затрие. Тя няма опита на жълтите през вековете .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 8 години
чакай, демографската картина пречи да тия дето дават големи пенсии, не знам в Китай колко са ама надали са големи. По скоро проблема е че трябва да се либерализира вече, и тук не се знае дали ще се спрая добре, щото комитата искат да се месят в икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Идат, ама зада цъфне и върже нещо трябва дъжда да го превали първо :):) и от тях си зависи дали дъжда ще се превърне в потоп ... бре как го казах :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
georgi_shum
преди 8 години
Мда, като сложиш и задаващата се демографска криза ( колкото и странно да звучи за страна с1.3Б население), като сложиш и колосалната вътрешна задлъжнялост перспективите не са розови за Китай..Дано да се справят обаче..А иначе, сещам се само за две държави измъкнали се успешно от капана на средните доходи - Ю.Корея и Сингапур, но както каза и двете не са от номиналния калибър на Китай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 8 години
Китай в капана на средните доходи :) и честно казано няма никакъв исторически опит толкова голяма икономика да се е измъквала от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Индустриалното производство на ЕС ,САЩ и Китай е 16,18 и 38% тоест Китай има на какво да наблегнат и въпроса е САЩ и ЕС какво ще правят ??? - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' - http://bg.mondediplo.com/article1436.html ,че кризата е системна = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Китай, нефт и капитализъм - Ричард Улф https://***.youtube.com/watch?v=S_uhhtOBEIo---------------------------------------------------------------------------------------------------ето тука американския професор обяснява за троловете като конюшната и за западната пропагандна преса кой има проблем .... ама не е китай ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
незнам кво ви учат там в НПО централата ама са ше скиваш какво ше стане с природния газ ..... аз моа ти кажа още от ей са - летеееежжж :))http://pricedingold.com/natural-gas/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
добре а да видиме .... :)) да не стане само чайниците да станат консуматори предимно на техните си стоки, че тогава май запада не го знам ама в чайна са 1.6 млрд. болюк за разлика от целио запад дет са вкупом с джапанките 1 млрд. а запада на кой ше продава западни стоки вече е негов проблем не на чайниците .... :)) А тва за природния газ в Сашш, че бил най-евтин по-голяма тъпотия не съм чувал .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още