fallback

Отливът на капитали от Китай може да достигне 538 млрд. долара тази година

Това би било с една пета по-малко от капиталите, изтекли през 2015 г., посочва Институтът за международни финанси

16:36 | 26.04.16 г. 3

Глобалните инвеститори ще изтеглят капитали на стойност 538 милиарда долара от Китай през 2016 г., прогнозира Институтът за международни финанси, цитиран от Ройтерс.

Това би било с една пета по-малко от капиталите, изтекли през 2015 г. (647 милиарда долара), но отливът може да се ускори, ако се подновят опасенията за хаотично обезценяване на юана, предупреждава асоциацията.

Отливът на капитали от Китай е от ключово значния за развиващите се пазари като цяло, отчасти заради обемите и защото продължителен отлив би могъл да предизвика колебания във валутния курс, които от своя страна да доведат до нова серия изтегляне на средства.

„Рязък спад в курса на юана вероятно ще предизвика нови разпродажби на глобални рискови активи, както и отлив на капитали от развиващите се пазари“, пише в доклада на Института. „Освен това рязко обезценяване на юана може да доведе до конкурентни девалвации в други развиващи се икономики, особено тези с близки търговски връзки с Китай“, се казва още в текста.

Засега обаче отливът на капитали се забавя. През март той възлиза на 35 милиарда долара и така от началото на годината сумата става около 175 милиарда долара, което е по-слабо темпо в сравнение с това през второто полугодие на 2015 г.

Авторите на доклада отбелязват, че китайските власти имат напредък в овладяването на опасенията за перспективите пред юана. Те подчертават, че Пекин вече е по-фокусиран върху курса на юана спрямо кошница валути, а не спрямо щатския долар.

Ключово неизвестно обаче остава минимумът международни валутни резерви, при който Китай ще започне да се притеснява. Тогава властите може да допуснат поредно обезценяване на юана или значително да затегнат капиталовите контроли.

Резервите вече са се свили от 4 трилиона долара през юни 2014 г. до около 3,2 трилиона долара през февруари 2016 г. Този обем е все още голям в сравнение с повечето държави, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още