IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отливът на капитали от Китай може да достигне 538 млрд. долара тази година

Това би било с една пета по-малко от капиталите, изтекли през 2015 г., посочва Институтът за международни финанси

16:36 | 26.04.16 г. 3
Отливът на капитали от Китай може да достигне 538 млрд. долара тази година

Глобалните инвеститори ще изтеглят капитали на стойност 538 милиарда долара от Китай през 2016 г., прогнозира Институтът за международни финанси, цитиран от Ройтерс.

Това би било с една пета по-малко от капиталите, изтекли през 2015 г. (647 милиарда долара), но отливът може да се ускори, ако се подновят опасенията за хаотично обезценяване на юана, предупреждава асоциацията.

Отливът на капитали от Китай е от ключово значния за развиващите се пазари като цяло, отчасти заради обемите и защото продължителен отлив би могъл да предизвика колебания във валутния курс, които от своя страна да доведат до нова серия изтегляне на средства.

„Рязък спад в курса на юана вероятно ще предизвика нови разпродажби на глобални рискови активи, както и отлив на капитали от развиващите се пазари“, пише в доклада на Института. „Освен това рязко обезценяване на юана може да доведе до конкурентни девалвации в други развиващи се икономики, особено тези с близки търговски връзки с Китай“, се казва още в текста.

Засега обаче отливът на капитали се забавя. През март той възлиза на 35 милиарда долара и така от началото на годината сумата става около 175 милиарда долара, което е по-слабо темпо в сравнение с това през второто полугодие на 2015 г.

Авторите на доклада отбелязват, че китайските власти имат напредък в овладяването на опасенията за перспективите пред юана. Те подчертават, че Пекин вече е по-фокусиран върху курса на юана спрямо кошница валути, а не спрямо щатския долар.

Ключово неизвестно обаче остава минимумът международни валутни резерви, при който Китай ще започне да се притеснява. Тогава властите може да допуснат поредно обезценяване на юана или значително да затегнат капиталовите контроли.

Резервите вече са се свили от 4 трилиона долара през юни 2014 г. до около 3,2 трилиона долара през февруари 2016 г. Този обем е все още голям в сравнение с повечето държави, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
В момента са някъде на сигурно място, но понеже трябва да са постоянно в движение, мисля че ги готвят да ги вкарат в ЕС ако успеят да изнудят ЕС за ТПТИ.Спомняш ли си едно време, когато МВФ, СБ и всички подобни частни инвеститори се изтеглиха от Южна Корея и отидоха да създадат днешната китайска икономика? Някъде в началото на 90-те беше. Южна Корея тогава сериозно преболедува но се изправи отново на краката си през следващите 10-тина години и сега е самостоятелна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Отлив на капитали от Китай. Голям смях. И като има ОТЛИВ то къде ОТИВАТ тези капитали. Защото щом някъде има отлив тия пари би трябвало някъде да отиват. КЪДЕ? Това ни кажете и не берете грижа за Китай и престанете да ревете на чужди гробища. Много скоро ще ви се наложи да ревете на своите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Най-малкият пробем на Китай е ,че си изтеглят капитали защото си имат държ.монетарна банка и вече се научиха да произвеждат всичко - 35% е индустр.сектор спрямо 18 % в САЩ и 16% в ЕС Юанът вече е световна резервна валута.Основен коз на САЩ отива в небитието - http://yphalachev.blogspot.bg/2015/12/blog-post_2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още