IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай прие спорния закон за неправителствените организации

Чуждестранните организации с идеална цел, които застрашават националната сигурност или етническата хармония, ще носят наказателна отговорност

11:55 | 29.04.16 г. 6
Китай прие спорния закон за неправителствените организации

Китайските законодатели приеха закон, с който предоставят на полицията широки пълномощия за контрол на чуждестранните дружества с нестопанска цел, съобщава Ройтерс.

С решението президентът на страната Си Дзинпин затяга хватката на държавния контрол над обществото, посочва информационната агенция.

Според закона всички дейности на чуждестранни организации с идеална цел, които застрашават националната сигурност или етническата хармония, ще носят наказателна отговорност.

Законът беше подготвен още през миналата година и предизвика сериозна съпротива от страна на чужди правителства, правозащитни и бизнес асоциации и учени заради третирането на чуждестранните неправителствени организации като заплаха за сигурността на Китай.

Администрацията на американския президент Барак Обама реагира остро на закона и предупреди, че макар и да е по-мек в сравнение с по-ранните му версии, които се обсъждаха, контактите между Китай и САЩ ще се свиват.

"Ние призоваваме Китай да зачита правата и свободите на правозащитници, журналисти, бизнес групи, професионалисти за развитие, както и всички други, които съставляват гражданското общество, включително и защитата на способността на чуждестранните неправителствени организации да работят в Китай”, коментира говорителят на Националния съвет по сигурността към Белия Дом Нед Прайс.

Целта на новия закон се вписва в широкообхватната кампания на Си Дзинпин да противопостави китайското общество на чуждите идеологии и влияния и да укрепи подкрепата за Комунистическата партия в страната, отбелязва информационната агенция.

Откакто китайският президент дойде на власт, органите за националната сигурност задържаха и разпитаха десетки защитници на човешките права и други активисти, които насърчават върховенството на закона в западен стил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
.... С о р о с о и д и ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ей ги организациите на "правата на човека" какво сътворяват ... снимки от цветни революции управлявани от Сашшш .... след което бербат и разруха ... Какво са активистите ***?https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/07/17/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
....държавния контрол над обществото....----------------------------------------------------------------------да затяга ама примката около *** на Запада тва затяга, за да нема цветни революции и дестабилизации ала Македония, Украйна, Сърбия, Хонг Конг, Азербайджан, Армения и разни арабски пролети etc. .... ааааре довиждане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
И тея се усетиха, еваларка брао на Жълтурите само Бразилия се пощи още после се чудат що стават патаклами. За България няма смисъл да обсъждаме всички дерибеи са и Хрампръцяна той също е в НПО няква там и Соломон Паси и прочее, дефакто при нас няма значение кой е на власт докато не ги разкарат НПОтата също както Китайцие и Руснаците няма да има оправия .... Bye bye western soft power ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Китай прие спорния закон ... ........Спорен от гледна точка на чии интереси ? От гледна точка на китайските национални интереси и суверенитет, такъв закон си е еднозначно събитие с положителен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още