IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Сирия е свила БВП на страната наполовина

Възстановяването на икономиката до нивата отпреди конфликта ще отнеме над 20 години, сочи доклад на МВФ

14:21 | 01.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Брутният вътрешен продукт на Сирия (БВП) се е свил с 57% за периода от 2010 г. до 2015 г. Възстановяването на икономиката до нивата отпреди конфликта между правителството и опозиционните групи, започнал през 2011 г., може да отнеме две десетилетия.

Това са изводи, до които се стига в предварителен доклад за сирийската икономика на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от агенция ANBA - Brazil-Arab News Agency. Според доклада продукцията на петролно-газовия сектор на страната се е понижавала с по 28% на година от 2011 г. до 2015 г., а непетролният сектор се е свивал средно с по 14% годишно за същия период.

Последствията от войната са също срив на производството и износа на стоки, разрушения на инфраструктурата, недостиг на електрозахранване за индустрията, трудности при намирането на финансиране и фрагментиране на икономиката.

Според доклада преди конфликта Сирия е била предприела мерки да подкрепи икономиката и да намали зависимостта си от добива на петрол и газ. Въпреки че нивото на безработица и бедността са били високи, инфлацията в страната е била контролирана и ниска, енергийните субсидии са били намалени, тя е кандидатствала за членство в Световната търговска организация (СТО) и е подписала договор за свободна търговия с Турция през 2007 г. Тези мерки са имали за цел диверсификацията на икономиката при спад на петролните резерви и добив.

„Въстанието от 2011 г. се превърна в жестока гражданска война между режима и различни опозиционни групи в различни части на страната“, пише в доклада. Отбелязва се, че страната се е фрагментирала в автономни провинции, контролирани от правителството, самостоятелни бунтовнически групи и „Ислямска държава“.

В доклада се подчертава и хуманитарното бедствие в резултат на продължаващата вече 5 години война. През 2010 г. населението на страната е било 22,1 млн. души, а към момента е с около 20% по-малко. Близо 4,7 млн. души са избягали от Сирия в съседни страни, 900 хил. са потърсили убежище в Европа, а 7,6 млн. души в страната са вътрешно разселени, според изчисленията на ООН. 250 хил. души са загинали, а 800 хил. са ранени по време на конфликта.

Сирийският център за проучване на политиките (SCPR) изчислява, че над 60% от работната сила (около 3,5 млн. души) са безработни, като около 3 млн. са загубили работата си в резултат на войната. Според данните на SCPR общото ниво на бедност в страната през 2014 г. е било 83%, в сравнение с 12,4% през 2007 г.

„Много сирийци, включително деца, са намерили препитание в сивия сектор, за да компенсират липсата на доходи“, пише в доклада.

В него се разглежда и въпросът какво трябва да се направи, след като веднъж приключи конфликтът. В краткосрочен план икономическите мерки трябва да се съсредоточат върху бедните, а след като възстановяването започне, ще трябва да се насочат към секторите извън петролния, изграждане на публичните институции, провеждане на обучения и въвеждане на технологии за повишаване на производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 7 години
добрата новина е, че въпреки всичко е останал БВП и все някаква икономика. Защото според новините от всички източници излезе, че там е вече след военна пустиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още