IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли мир в Сирия?

Има индикации, че е дошло времето оръжията да отстъпят пред дипломацията

10:57 | 12.03.16 г. 1
<p>
	Пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура. Снимка: Ройтерс

Основната опозиционна група в Сирия ще участва в мирните преговори, които започват в понеделник, съобщава Ройтерс. Тя обаче обвинява президента Башар Асад в подготовка за засилване на военните действия с цел да подобри позициите си в преговорите, допълва информационната агенция.

Преговорите, които се водят от ООН и които съвпадат с петата годишнина от началото на конфликта в страната, ще се проведат в Женева две седмици след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня.

Сделката за прекратяване на огъня така и не спря напълно насилието, но поне го ограничи. Вчера излезе информация за военни действия в Западна Сирия, продължават и битките срещу радикалната организация „Ислямска държава“ на изток.

Опозиционната групировка, която ще участва в мирните преговори, е категорична, че няма никакъв шанс за споразумение със сирийското правителство. От Дамаск все още се очаква потвърждение дали представител на властите ще присъства в Женева. Очаква се министърът на външните работи на Сирия да обяви позицията на правителството по-късно днес.

На преговорите не са поканени представители на кюрдските групи, които се борят с ислямистите в северната част от страната и успяха да освободят обширни територии, тъй като кюрдските милиции са обявени за терористични групировки от членката на НАТО Турция.

Преговорите ще се фокусират върху бъдещите политически уговорки в Сирия, евентуалната нова Конституция и избори, пояснява пратеникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който води процеса.

Информационната агенция припомня, че двете водещи терористични групорвки - „Ислямска държава“ и фронтът „Нусра“, който е сирийският клон на „Ал Каида“, не са включени в споразумението за примирие от 27 февруари.

Същевременно източник, близък до Дамаск, разкрива пред агенцията, че правителството на Башар Асад, подкрепено от руските военновъздушни сили, се опитва да превземе обратно древния град Палмира от „Ислямска държава“. Така сирийското правителство ще си отвори път към източната провинция Дейр ал-Зор, която също е под контрола на ислямистите.

От сряда руските военновъздушни сили осъществяват атаки над Палмира, според Сирийската обсерватория за човешките права. Вчера правителствените сили са водили боеве на около 7 км от древния град, който беше превзет от ислямистите през май миналата година.

Ако успее да превземе Палмира и да влезе в Дейр ал-Зор, това би било най-голямата победа за сирийското правителство, откакто и Русия се намеси в конфликта, посочва информационната агенция.

Според АП вече има дипломатическа рамка, която да позволи прекратяването на войната. Анализатори коментират, че гледани от разстояние, фундаментите за постигане на мир са добри. Проблемът е, че моментът е доста крехък и не се знае колко дълго ще продължи.

Много са малко експертите, които смятат, че боевете ще приключат навсякъде. Това би могло да разруши всякакви усилия във всеки един момент.

Няколко са индикациите, според които е дошло време оръжията да отстъпят място на дипломацията. Основната е, че в международен план всички просто искат мир и дори се отдалечават от идеята на опозицията за политичеса промяна, защото просто искат да видят стабилност, посочва Арън Лунд от Карнегиевата фондация за международен мир и редактор на бюлетина „Сирия в криза“.

Отделно и самите сирийци не очакваха конфликтът да продължи толкова дълго и единственото, което искат, е да реорганизират страната си без режима на Асад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Рюрик
преди 8 години
KILL THEM ALL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още