IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенчестото банкиране в Китай продължава да расте

Изненадващото покачване през ноември може би се дължи на очакванията за продължаваща обезценка на юана

21:46 | 15.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Сенчестото банкиране в Китай продължава да расте в момент, в който китайските власти се стремят да ограничат кредитирането, което е на такива високи равнища, че заплашва стабилността на финансовия сектор, пише Bloomberg.

Сенчестото банкиранее достигнало обем от 69 млрд. долара през ноември. През октомври то се равняваше на 55 млрд. долара, изчислява информационната агенция. 

Изненадващото покачване може би се дължи на очакванията за продължаваща обезценка на юана. „Изненадващите резултати ще доведат до създаване на нови регулации“, прогнозира експертът от Australia & New Zealand Banking Group Ltd Дейвид Ку.

Този ръст може да се отрази върху търговията с юани в краткосрочен период, „заради очакванията за обезценяване на китайската национална валута и ръст на инфлацията“, посочва се в анализ на Nomura Holdings Inc.

Опитите да се ограничи сенчестото банкиране може да изостри проблема с изтичането на ликвидност. Доходността по 10-годишните правителствени облигации се повиши от 2,74% до 3,24% в края на октомври, което се явява най-високото равнище за повече от година насам.

„Ако китайските регулатори започнат да ограничават сенчестото банкиране, това ще се отрази на паричните и капиталови пазари заради ограничаването на ликвидността“, добавя Ку. 

Силният ръст на кредитите не се дължи само на сенчестата финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още