IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите данни подкрепиха азиатските индекси

Редица борси обаче са затворени заради празници

11:22 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валутни дилъри в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Валутни дилъри в Токио. Снимка: Ройтерс

Малкото работещи финансови пазари в понеделник в Азия отчетоха стабилни ръстове, предава DPA.

Сред причините за доброто представяне е и т. нар. доклад Tankan на Японската централна банка (ЯЦБ), което сочи, че позитивните нагласи сред големите производители са се повишили до десетгодишен рекорд. За сметка на това нагласите сред мениджърите на японската индустрия могат да се тълкуват двуяко.

Японският водещ борсов индекс Nikkei 225 се повиши в началото на търговската сесия с 0,22 на сто до 20 400,78 пункта, подновявайки максимума си на закриване през последните над две години. Днес при закриването на пазара в Токио доларът се разменяше за около 112,89 йени спрямо 112,66 йени в края на търговията в петък.

Австралийският ASX 200 добави 0,84 на сто към стойността си.

Борсите в континентален Китай, Хонконг, Индия и Южна Корея останаха затворени заради празници.

Както стана ясно от публикуваната в понеделник тримесечна анкета на Японската централна банка сред около 10 000 компании, доверието на големите японски компании е достигнало 10-годишен максимум и това е още един аргумент за премиера Шиндзо Абе по време на кампанията за предсрочните парламентарни избори, които той пожела да предизвика. След поредица положителни показатели - за потреблението, инфлацията, промишленото производство и заетостта, които бяха обявени миналата седмица, индексът на доверието на големите японски компании е нараснал с 5 пункта през септември до 22 пункта. Такава стойност този показател не отчитал от септември 2007 година.

От Китай обаче дойдоха неясни сигнали. Докато официалният индекс по поръчките на мениджърите от преработващата промишленост (PMI) се покачва през септември до най-високата си позиция от 5 години, то анкетата на реномираното икономическо списание Caixin показва негативен тренд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още