IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската комунистическа партия одобри нов пакет от реформи в страната

Главната задача на реформата ще е да гарантира и заздрави ръководната роля на ККП във всички сфери

22:42 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централният комитет (ЦК) на Китайската комунистическа партия (ККП) одобри на завършил днес тридневен пленум в Пекин проект за реформи, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На закрито заседание ЦК на ККП прие резолюция за задълбочаване на реформите в държавните и партийните органи. Целта е да бъде подобрено тяхното функциониране и да бъде постигнато високо качество на развитие. Подробности, включително за очакваното реорганизиране на министерства, обаче не бяха дадени.

В изявление, прието на партийния пленум и разпространено от държавната информационна агенция Синхуа, все пак се загатва за планирано затягане на пазарния надзор, подобряване на управлението на природните ресурси и засилване на защитата на околната среда, отбелязва Ройтерс. Говори се и за повишаване на боеспособността на китайските въоръжени сили, но отново без подробности.

Китайският президент Си Дзинпин, който говори на пленума, започна амбициозна модернизация на армията, припомня Ройтерс.

ЦК на ККП също така позволи на местните власти да получат по-голяма самостоятелност при взимането на решения, стига те да са в унисон с централния курс.

Върховната власт на партията обаче не е поставена под въпрос. Главната задача на реформата ще е да гарантира и заздрави ръководната роля на ККП във всички сфери.

Проектът за реформи ще бъде предложен за гласуване на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). Еднокамарният парламент, който до голяма степен одобрява спуснати му отгоре решения, ще се събере на сесия на 5 март, посочва Ройтерс.

Очаква се тогава да бъдат разпрострени повече подробности за реформата.

ОСНП ще одобри нова хора на висши длъжности, като управителя на централната банка. Парламентът ще подкрепи безпроблемно предложените от ККП реформи и номинации, тъй като се състои от партийни членове, подбрани специално зарази своята лоялност, отбелязва Ройтерс.

Сесията на ОСНП ще премине под знака на приемането на поправки в китайската конституция, които предвиждат отпадане на ограничението за заемане на президентския пост повече от два мандата. Това ще позволи на президента Си Цзинпин да остане на поста, колкото пожелае, посочва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още