IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Хонконг отказа гаранция на първия обвинен по новия закон за сигурността

Продемократични активисти съобщават за цензура и масов страх

14:43 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Джошуа Вон, друг виден хонконгски продемократичен активист, който ръководеше протестите с чадърите от 2014 г., също се яви в съда, заедно с други двама активисти Иван Лам и Агнес Чоу, по отделни обвинения във връзка с миналогодишните антиправителствени протести.

Вон се призна за виновен в подбуждането, организирането и участието в неразрешено събрание. Извън сградата на съда той даде изявление пред медиите, в което подчертава, че „ще продължи борбата“ и че „няма да признаем комунистическия режим“. "Сега не е моментът да се предадем или да се откажем. Искаме световната общност да знае, че изглежда настъпва новата ера след закона за националната сигурност. Без значение какво се случва и каквато и да е цената, ние все още се надяваме да се борим до последния си дъх, а те не могат да ни убият всички“, коментира той.

Вон, който възнамерява да се кандидатира в законодателния съвет на града, е един от няколкото политически активисти, за които се твърди, че книгите им са изтеглени от библиотечните рафтове в Хонконг. Публичните библиотеки са спрели заемането на няколко заглавия, като уебсайтът на библиотеката ги посочва като „в процес на преглед“. Сред заглавията са две книги, написани от Вон, включително една за демократичното движение през 2014 г., както и една книга от депутатката Таня Чан.

В серия от туитове Вон казва, че този ход е доказателство за налагането на "цензурен режим" в китайски стил върху бившата британска колония.

Правителството на Хонконг многократно настоява, че новият закон няма да засегне свободата на словото. Мнозина обаче са обезпокоени, че неясният характер на езика на закона ще доведе до самоцензура. Журналистите и техните източници стават все по-предпазливи, защото могат да бъдат преследвани. Академици, художници и други членове на творческата общност в Хонконг са притеснени, че биха могли да се сблъскат с цензура или дори затвор за политически тематични произведения - голяма част от съвременното изкуство в града сега е съсредоточено около свободата, демокрацията и съпротивата.

Някои дори предупреждават, че статутът на града като международен финансов център може да бъде повлиян от заплахата за свободата на словото.

Ярката протестна иконография, която беше разпръсната по много продемократични магазини, пешеходни зони, тротоари, беше разрушена. През изминалата седмица политическите групи се разпуснаха, хората  разчистиха профилите си в социалните медии, както и чатовете си, заради опасения, че всеки чувствителен материал може да попадне под ударите на новия  закон. Все повече граждани казват, че обмислят да използват VPN и сигурни приложения, за да се защитят онлайн.

Изказвайки се пред местните медии миналата седмица, Ленто Ип Юк-фай, председател на Хонконгската асоциация на доставчиците на интернет услуги, заяви, че компаниите сега няма да имат друг избор, освен да помагат на полицията, ако отправят искания на базата на закона за национална сигурност.

Междувременно изтъкнатият демократичен активист Нейтън Лоу избяга от града миналата седмица заради опасения за собствената си безопасност. Пред CNN той коментира, че сега е "решаващ момент" за града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още