IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа позволи стратегическа победа на Китай

Сега не бе подходящият момент за инвестиционно споразумение с Пекин

16:15 | 06.01.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Си Дзинпин няма причини да е недоволен от Ангела Меркел. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Си Дзинпин няма причини да е недоволен от Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg

През миналата година Китай многократно демонстрира готовността си да игнорира договорните ангажименти. Новият му закон за националната сигурност нарушава споразумение с Великобритания, което гарантираше автономията на Хонконг. Китай също така наложи мита върху австралийски стоки в нарушение на споразумението за свободна търговия между двете страни.

Моментът за тази сделка е прекрасен за Пекин, тъй като поставя екипа на Байдън пред свършен факт. Райнхард Бютикофер, председател на делегацията на Европейския парламент за Китай, казва: „Позволихме на Китай да вбие огромен клин между САЩ и Европа.“

За сделката между ЕС и Китай силен натиск оказа германската канцлерка Ангела Меркел, като в крайна сметка беше сключена точно преди завършека на немското председателство на ЕС. Меркел се смята за защитник на либералните ценности, но подходът й към Китай се ръководи до голяма степен от търговията. Тя знае, че германската автомобилна индустрия претърпя няколко трудни години, а Китай е най-големият й пазар.

Решителността на Меркел за прокарване на сделката може да отразява и собствения й скептицизъм относно бъдещето на САЩ. В реч през 2017 г. тя каза, че Европа вече не може да разчита на Америка. Изборът на Байдън вероятно не е променил това нейно гледище. Много европейци също вярват, че САЩ са на ръба на нова студена война с Китай - и не искат да я споделят.

Някои от тези аргументи са достатъчно разумни. Трудно е да погледнете текущите събития във Вашингтон и да се почувствате напълно уверени в стабилността на САЩ или Атлантическия съюз. Европейското желание да се избегне военна конфронтация в Тихия океан също е рационално.

Но разчитането на американска гаранция за сигурност спрямо Европа, съчетано с подкопаване на американската политика за сигурност в Тихия океан, не изглежда като разумна или устойчива политика в дългосрочен план.

Европейците също така се самозалъгват, ако смятат, че могат да затварят очи пред все по-авторитарния и агресивен характер на Китай на Си Дзинпин. През последните 70 години европейците се възползваха от факта, че най-мощната държава в света е либерална демокрация. Ако авторитарна нация като Китай измести Америка като доминиращата глобална сила, тогава демокрациите в целия свят ще усетят последствията.

Дори в сегашния геополитически ред Китай многократно демонстрира готовността си да използва икономическата си мощ като стратегическо оръжие. Като задълбочават икономическата си зависимост от Китай - без да координират политиката си с други демокрации - европейските държави увеличават своята уязвимост на натиск от Пекин. Това е забележително късогледо решение за една „геополитическа комисия“, каквато Фон дер Лайен иска да е ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Време е, силите я напускат. Ще липсва, такав политик не е имало в Европа. Интересно кой ще я замени. Сега на мода са клоуни популисти, но след историята с Хитлер германците едва ли ще сложат такъв на този пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
И нейният край се вижда, буквално поколението родено след 2000-та, не помни друго освен нея. Ясно е, че нов мандат няма да има и тепърва ще предстои голямата битка за нейния пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
27 грънци ... преисъединяването на "северна" македония и албания за успех ли го броиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Меркел си знае работата. Путин, Тръмп, Си, Ердоган,Джонсън, всички са едни и същи за германеца.Търгвията трябва да върви. Ей го ЕС, от 5 държави вече е 27.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
kane
преди 3 години
китай е повече от два пъти по голям от ЕС и не е разпокъсан, а управляван централизирано - какво друго се очаква да се случи освен това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Това което се случи и коментарите по този повод на американски медии означават две неща:1. ЕС е много зле икономически.2. САЩ не искат да помагат безусловно на ЕС защото го изнудват за нещо. Най-вероятно е свързано доставките на енергоносители от Русия но може да има и други неща в списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ejko
преди 3 години
Леле, Инвестор... почвате 2021 с ударна пропаганда, а? Абе вие редакционен екип имате ли... или работата ви е само да превеждате повърнята на FT/Bloomberg/CNN и пр... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още