IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама призова за налагането на банков данък

Американският президент гледа на данъка като на следваща стъпка от финансовата реформа в САЩ

17:18 | 26.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Барак Обама призова за налагането на банков данък

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да се заеме с предложението му за данък върху банките през следващите десет години в размер на 90 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Това ще е следващата стъпка от финансовата реформа в Америка след споразумението между преговарящите страни в Конгреса относно законопроекта за историческата финансова реформа. 

Обама, който е в Канада за срещите на Г-8 и Г-20, е приветствал споразумението и е призовал конгреса да одобри окончателно мащабната реформа.

Той ще се опита да представи промените във финансовите регулации на САЩ като модел за другите държави по време на срещата на Г-20 през уикенда.

„Надявам се, че ще продължим прогреса, направен на последната среща на Г-20, чрез съгласуване на усилията си за глобална финансова реформа, за да сме сигурни, че кризи като тази, от която все още се възстановяваме, повече няма да се случват”, е казал Обама.

Президентът иска да наложи данък от 0,15% върху задълженията на най-големите финансови институции, за да компенсира финансираното от данъкоплатците спасяване на банковата система по време на финансовата криза.

Трябва да възстановим всеки цент на данъкоплатците, е казал той по време на седмичното си радио обръщение.

Потърпевши от предлагания данък ще бъдат финансовите институции с активи за над 50 млрд. долара, както и хедж фондовете с активи над 10 млрд. долара.

Някои законодатели изразиха подкрепа за идеята, но други задават въпроса дали е справедливо да се облагат банките, които вече върнаха отпуснатите им по време на кризата средства.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
Супер, кое му е лошото на по високите лихви :). Ще има по нормално и по ограничено търсене на кредитите. Не всеки *** да тегли кредит и накрая да не може да го върне. А едни 0,15% няма да вдигнат лихвата кой знае колко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 13 години
Повече данъци за банките означават по-високи лихви по кредитите за населението.Монетата има две страни винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
sniper
преди 13 години
Банките си били върнали парите.А токсичните облигации за трильон и нещо които ФЕД им изкупи ще си ги вземат ли обратно или ще останат за сметка на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
be_google
преди 13 години
Щатите крадат ударно идеи от Европа.....ама и бързо ги пускат действие!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Обама предлага на банките да минат тънко, но те явно не го разбират. Американското правитнелство отпусна кредит на почти фалирали банки и фондове във време, когато никой не би го направил, дори на висока лихва. Така че, да си платят минималния данък който им предлага президента и да се надяват, че никой няма да се сети повече защо им го налагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още