IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Растежът на щатската икономика за тримесечието ще е доста под 1%

Най-ведрият сценарий за щатската икономика е „анемичен растеж“ за много години напред, посочва икономистът

10:30 | 26.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рубини: Растежът на щатската икономика за тримесечието ще е доста под 1%

Американският икономист Нуриел Рубини прогнозира, че растежът в САЩ ще бъде „доста под 1%“ за третото тримесечие и посочи, че шансовете за нова рецесия са 40%, пише Bloomberg.

Рубини, който е председател на Roubini Global Economics LLC предполага, че правителството ще ревизира данните за растеж през второто тримесечие на годината, като ги намали под 1,2%.

„Всички попътни ветрове от първата половина на годината, сега се обърнаха срещу нас“, казва той давайки за пример ефекта от правителствения план за 814 млрд. долара за стимулиране на икономиката и данъчните кредити за семейства, купуващи жилище за първи път.

Като най-добър сценарий, Рубини очертава „анемичен растеж“ за много години напред, посочвайки нуждата от намаляване на дълговите нива на домакинствата, правителствата и финансовата система като цяло.

„С муден растеж от максимум 1% фондовите пазари рискуват да претърпят рязка корекция надолу. В същото време кредитните и междубанковите спредове се увеличават, а глобалните рискове нарастват“, коментира той.

„По този начин негативните сигнали, обменяни между реалната икономика и пазарите за рискови активи могат лесно да доведат икономиката до двойна рецесия“. Рубини предупреждава, че двете рецесии ще се случат непосредствено една след друга.

В края на седмицата търговският департамент във Вашингтон се очаква да обяви ревизирани данни за растежа на щатската икономика през второто тримесечие, като понижи растежа до 1,4% вместо по рано публикуваната прогноза за 2,4%. Понижението се обуславя от нарастващия търговски дефицит, забавящото се производство и отслабващия строителен сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Този човек взе да става банален с песимистичните си прогнози Положението не е розово но чак пък толкова Утре търговския де партамент на С А Щ ще публикува първата си ревизия на Б В П за второто тримесечие Може разтежа да бъде по-малък от 2.4 но няма да бъде 1.4 Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
catequil
преди 13 години
1) DELEVERAGE+financial industry downsizing+commodity markets regulationСпоред мен, това са необходимите мерки, ако ще говорим за бъдещ УСТОЙЧИВ икон. растеж. Простички и логични неща, за които вече втора година след 2008 говоренето е повече, отколкото реализацията. Естествено опозицията (и лобирането против) на Wall St. е безпрецедентна.2) Нереално е да се гонят нивата отпреди кризата. Това са пикови стойности на балонизирана световна икономика. Така че, когато говорим за възстановяване, нека реалистично имаме предвид не нов балон, а просто възстановяване на един умерен и устойчив глобален растеж, без мащабни сътресения (преразпределения на богатства).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още