fallback

Рубини: Повече от половината проблемни банки в САЩ вероятно ще фалират

Бразилия ще изпревари Китай по растеж през следващите 18 месеца за пръв път от 20 години, смята икономистът

11:03 | 06.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Дори Америка и Европа да избегнат повторна рецесия, усещането ще бъде точно като за такава, като в същото време повече от половината „проблемни” банки в САЩ (над 800) вероятно ще фалират, е заявил за CNBC известният икономист Нуриел Рубини, професор от Нюйоркския университет и шеф на Roubini Global Economics.

„През второто полугодие, с отпадането на някои стимули, фискалната политика ще се превърне в спирачка за растежа. Положителният сценарий е за ръст на икономиката под потенциалния”, е казал той.

Наскоро Рубини заяви, че вероятността от нова рецесия в САЩ в момента е повече от 40%.

”Големият риск е, че ще настъпят спадове, които могат да засегнат фондовия, облигациония и кредитния пазари”, твърди той.

„Потреблението е ниско, износът е слаб, както и жилищния сектор. Ако няма крайни продажби и крайно търсене, фирмите няма да инвестират”, добавя Рубини.

Според него забавянето в САЩ ще засегне Китай, Япония и еврозоната. „Останалата част от света не може да се справи без подкрепата на американския потребител. Китайският растеж през второто полугодие ще бъде 7%.”

„В Европа Германия е силна, но останалата част от континента е доста зле”, смята икономистът.

„Най-силен растеж през следващите 18 месеца ще покаже Бразилия, която ще изпревари Китай за първи път от 20 години насам”, смята той.

„Трябва да свикваме с нямаляването на задлъжнялостта", предупреждава Рубини. "То трябва да продължи, след като в развитите страни е в ход, както на ниво държави, така и на ниво потребители.”

„Трябва да очакваме новата икономическа реалност”, добавя той. „Не ни е необходима нова рецесия – усещането и в момента е такова.”

“Най-големите банки бяха закрепени, но над 800 малки и средни кредитни институции в САЩ остават в проблемния списък и половината от тях ще фалират”, предвижда икономистът.

Според Рубини проблемите с корпоративния и потребителския дълг ще се влошават, а предстоят още проблеми и на пазара на имоти.

”Имаме нужда от фискална консолидация, а фискалната политика е ограничена от дълговия проблем. Политиците изчерпаха възможностите си, монетарната политика се превръща в неефективна”, разсъждава той.

Според него допълнително разхлабване на паричната политика е безсмислено, тъй като лихвите вече са на дъното. „Намираме се в ликвиден капан, а имаме и проблеми с платежоспособността”, смята той.

”Това, от което се нуждаем, е разумен план на разходите в здравната, социалната и пенсионната системи в средносрочен период”, убеден е Рубини. „Това ще зададе фискалнa рамка за следващата година.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още